Annons

Debatt: ”Det enda rimliga för Rosengren (M) är att be om ursäkt”

”Gör om och gör rätt, Oliver Rosengren (M)”, skriver den socialdemokratiska Växjöpolitikern Tajma Sisic i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 23 november 2023 • Uppdaterad 24 november 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tajma Sisic (S), ordförande i Vidingehem.
Tajma Sisic (S), ordförande i Vidingehem.Foto: Elvedin Basic

Det rullar just nu ett klipp på sociala medier där statsminister Ulf Kristensson säger att ”Israel har rätt till folkmo…” rättar sig och säger istället ”försvar” direkt efter. Det som man ändå får hoppas på var ett misstag, buades ner av publik på plats. Sammanhanget var en öppen AW i Göteborg där allmänheten var inbjuden. Moderaterna räknade dock inte med att få kritik.

Det nu vissa moderata toppar gör är att beskriva delen av publiken som buade för ”ociviliserade”. Riksdagsledamoten och växjöbon Oliver Rosengren (M) skriver till exempel på sin Instagramstory att statsministern ”avbryts av ociviliserade människor”.

”Fortsättningsvis är ett tips att också använda sig av begrepp som inte avhumaniserar människor.”
Oliver Rosengren (M) är riksdagsledamot från Kronobergs län.
Oliver Rosengren (M) är riksdagsledamot från Kronobergs län.Foto: Oscar Appelgren
Annons

Sist jag kollade beskrivningen av begreppet ociviliserad var det synonymt med ord som barbarisk, vild, okultiverad, obildad och utan kultur.

Man får absolut tycka att något är obekvämt, kritik är inte alltid kul, men att bemöta kritik med att beskriva människor i Sverige för ociviliserade är att röra sig i djupt vatten.

Det är förbryllande att högt uppsatta politiker tro sig ha rätten att avgöra vilken människa som är ociviliserad eller ej. Historia har lärt oss att dela upp människor på det sättet aldrig slutar bra.

Det enda rimliga för Rosengren är att ta tillbaka sitt sätt att beskriva människorna som buade på. Gör om och gör rätt och be om ursäkt. Fortsättningsvis är ett tips att också använda sig av begrepp som inte avhumaniserar människor.

Tajma Sisic, socialdemokrat

Olivier Rosengren har efter publicering svarat på den här artikeln:

Annons
Annons
Annons
Annons