Annons

Debatt: ”Det finns all anledning att känna oro inför regeringens planerade utbyggnad av kärnkraften”

”Eftersom forskarna har olika uppfattningar om säkerheten kring slutförvaret bör man inte fortsätta att producera ännu mer avfall”, skriver Miljöpartiets Lena Johansson i en motreplik till Jon Malmqvist (KD).
Debatt • Publicerad 11 mars 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från Ringhals kärnkraftverk. Arkivbild.
Bild från Ringhals kärnkraftverk. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Fredagen den 23 februari 2024 meddelar Anna Collin presschef på Ringhals kärnkraftverk att man uppmätt ökade nivåer av det radioaktiva ämnet tritium vid markförvaret för lågaktivt kärnavfall inne på Ringhals område. Värdena uppmättes till 30 bequerel per liter dricksvatten vilket ligger under gränsvärdet.

Ingen anledning till oro menar man, men tydligen tillräckligt allvarligt för att det skall tillsättas en utredning. Bara att det kan hända är allvarligt i sig. Hur höga kan värdena bli en annan gång?

Annons

Det är helt rätt som Jon Malmkvist skriver att den dåvarande regeringen med miljöminister Annika Strandhäll (S) beslutade 2022 att godkänna bygget av ett kärnbränsleförvar intill Forsmarks kärnkraftverk. Man beslutade även om en inkapslingsanläggning Clink i anslutning till mellanlagret för använt kärnbränsle vid Oskarshamns kärnkraftverk Clab.

”Det senaste radioaktiva utsläppet från Ringhals kärnkraftverk är allvarligt”

Beslutet kritiserades av både oberoende forskare och forskare på KTH som ifrågasatte säkerheten kring slutförvaret av kopparkapslarna, som skall förvaras 500 m ner i berggrunden där radioaktiviteten beräknas ha klingat av om 100 000 år.

Forskarna påtalade risker med bland annat korrosion av kapslarna och att man därmed inte kan garantera ett tidsperspektiv på mer än cirka 100 år innan det kan läcka ut radioaktivitet. Berget skall dessutom klara både en ny istid och jordbävningar.

Miljöpartiet, olika miljöorganisationer såsom Naturskyddsföreningen och Greenpeace lyssnade på forskarna och ställde sig kritiska till regeringens beslut och ville därför invänta mer forskning.

Vi måste naturligtvis på ett säkert och ansvarsfullt sätt ta hand om det kärnkraftsavfall som hittills producerats, men eftersom forskarna har olika uppfattningar om säkerheten kring slutförvaret bör man inte fortsätta att producera ännu mer avfall.

Det senaste radioaktiva utsläppet från Ringhals kärnkraftverk är allvarligt och det finns all anledning att känna oro inför framtiden och regeringens planerade utbyggnad av kärnkraften.

Lena Johansson

Miljöpartiet i Växjö

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons