Annons

Debatt: ”En restriktiv alkoholpolitik värnar folkhälsan”

”Alkohol är inte vilken vara som helst”, skriver Ninnie Johansson och Kent Alm för IOGT-NTO Växjö.
Debatt • Publicerad 13 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Låt arbetet med tillståndsprövning och tillsyn av alkoholservering få mer resurser för att öka utbildning och för att öka antalet tillsynsbesök så att skador orsakade av alkoholservering kan minskas i största möjliga mån. Kommunerna har helhetsansvaret för arbetet med serveringstillstånd.

Samhällsmedborgarna förväntar sig säkert att politikerna har grundläggande kunskaper och respekt för den svenska alkohollagen, som ska skydda individ och samhälle.

Annons

Alkohol är inte vilken vara som helst. Numera vet vi att även mycket måttliga intag av alkohol innebär hälsorisker. Det är därför viktigt att alkoholbruket även framöver omges av lagar och restriktioner.

Alkohollagen måste komma först och folkhälsan ska gå före näringslivspolitiska intressen.

”Förändringar i den totala konsumtionen av alkohol påverkar människors hälsa”

Det finns uppenbarligen en tro på att fler serveringstillstånd bidrar positivt till näringsliv och turism. Detta marknadsförs gärna av företagare i krogbranschen. Men förändringar i den totala konsumtionen av alkohol påverkar människors hälsa. Det är därför en folkhälsofråga att kontrollera tillgängligheten av alkohol.

Kostnaderna för alkoholkonsumtionen beräknas till över 103 miljarder kronor per år i Sverige

Med mer resurser för tillsynen kan både det förebyggande arbetet öka och besöken på serveringstillfällen kan ske oftare. Detta i sig kan bidra till att alkohollagen i högre utsträckning kommer att följas. På så vis skyddas folkhälsan, konsumenterna och anhöriga från alkoholens baksida.

En restriktiv alkoholpolitik värnar folkhälsan.

IOGT-NTO Växjö Ninnie Johansson, Kent Alm

Annons
Annons
Annons
Annons