Annons

Debatt: ”Ett jobb är nyckeln till att bryta utanförskapet”

Den svenska välfärden bygger på att alla som kan också arbetar, skriver Oliver Rosengren (M) och Anna Tenje (M).
Debatt • Publicerad 30 april 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren (M) och Anna Tenje (M).
Oliver Rosengren (M) och Anna Tenje (M).Foto: Arkivbild.

Fler människor behöver gå från utanförskap till arbete. Den svenska välfärden bygger på att alla som kan också arbetar. Men det ställer krav på att samhället bidrar och gör sitt för att tillvara ta alla människors förmåga. Vi vet att människor som under längre tid lever i ekonomiskt bistånd har svårare att komma in på arbetsmarknaden. Något som också ökar risken för ohälsa. Därför ser vi över de gemensamma insatserna för personer i behov av samhällets stöd.

Människor med en komplex livssituation och som står långt från arbetsmarknaden ska få goda och effektiva insatser från samhället. Idag sker samordnade insatser från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och hälso- och sjukvården för att gemensamt hjälpa personerna från utanförskap till arbete och gemenskap. Insatser kan till exempel vara rehabilitering till arbete, finna en praktikplats eller utbildning. De här gemensamma insatserna regleras i Finsamlagen.

”Moderaternas politik bygger på att ingen ska lämnas utanför.”
Annons

I mars beslutade regeringen att se över Finsamlagen, ett beslut som samordningsförbundet NNS och myndigheter varmt välkomnade. Syftet är att vidareutveckla myndigheternas samverkan så människor i behov av hjälp får rätt insatser och stöd när de behöver det som mest.

Tidigare har vi besökt samordningsförbundet i Kronoberg och Arbetsförmedlingen i Växjö för att lyssna mer på deras arbete med Finsam. Finsam regleras på nationell nivå, men det viktiga arbetet och kunskapen finns på lokal nivå hos de som arbetar med personerna dagligen.

Ett jobb är nyckeln till att bryta utanförskapet, skapa sammanhållning och det stärker vår gemensamma välfärd. Moderaternas politik bygger på att ingen ska lämnas utanför. Därför vill vi att fler ska få stöd för att kunna arbeta. Så minskar vi klyftorna och skapar ett samhälle som håller ihop.

Anna Tenje, Äldre- och socialförsäkringsminister (M)

Oliver Rosengren, riksdagsledamot (M)

Annons
Annons
Annons
Annons