Annons

Debatt: ”Fler arbetare behöver rösta i EU-valet”

Tjänstemännen är överrepresenterade bland de som röstar i EU-valet i förhållande till arbetare, skriver Mattias Petersson, vice ordförande för SSU Arbetarna, i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 4 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi får varningssignaler från Bryssel att man nu vill lagstadga minimilöner, vilket skulle resultera i att löneutvecklingen kommer att backa enormt”, skriver Mattias Petersson, vice ordförande för SSU Arbetarna, i en debattartikel. Bilden: Medlemmar ur SSU vid en manifestation 2022.
”Vi får varningssignaler från Bryssel att man nu vill lagstadga minimilöner, vilket skulle resultera i att löneutvecklingen kommer att backa enormt”, skriver Mattias Petersson, vice ordförande för SSU Arbetarna, i en debattartikel. Bilden: Medlemmar ur SSU vid en manifestation 2022.Foto: Christine Olsson/TT

Senaste valet har vi sett en stor skillnad i hur många tjänstemän kontra hur många arbetare som röstar i EP-valet. Det påvisar att det är en betydande andel fler tjänstemän som röstar än arbetare och detta får sedan konsekvenser för den politik som sedan drivs i Bryssel.

EU-valet är viktigt dels handlar det såklart om att använda sin röst för att stå upp för de demokratiska principerna som riskerar att tunna av om allt fler väljer att inte rösta i de allmänna valen, det gäller såväl nationella som internationella val såklart.

Annons

Å andra sidan är det viktigt därför att beroende på vilka representanter som sitter i Europaparlamentet avgör också kring hur världspolitiken kommer att utformas. Flera antidemokratiska högerextremister i Europaparlamentet kommer också innebära att det blåser högerextrema vindar över hela Europa och världen.

Det handlar också om att EU-lagar trumfar den svenska lagstiftningen. Alltså kan ett EU beslut innebära att vi ibland får ge upp våra egna lagar och regler därför att man i Bryssel har bestämt något annat och då är det ännu viktigare att vi har parlamentariker som röstar med det svenska folket.

”Här måste politiken från Bryssel vara tydlig med att bevara den svenska arbetsmarknadsmodellen samt sprida denna modell till övriga delar av Europa.”

Vi får varningssignaler från Bryssel att man nu vill lagstadga minimilöner, vilket skulle resultera i att löneutvecklingen kommer att backa enormt och den svenska arbetsmarknadsmodellen där arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna tillsammans varje bransch för sig kommer fram till vilka löner och anställningar som ska tillämpas. Ett beslut i en annan riktning skulle alltså omkullkasta hela den svenska modellen och försvaga den fackliga modellen, vi vet att det finns partier som är emot den svenska modellen och som vill ge mer makt åt svenskt näringsliv.

EU-politiken handlar inte bara om nationers skyldigheter gentemot varandra utan det påverkar också den enskilda individen. Minimilönerna skulle få en otroligt negativ påverkan för människors privatekonomi då löneutvecklingen som tidigare nämnts skulle avstanna nästintill helt. Det är ett steg i riktningen för att försvaga den fackliga verksamheten och att befolkningen sedan inte ska finna någon funktion för facklig organisering och därmed sätta stopp för arbetarrörelsen. Detta kommer emellertid också leda till att medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen minskar vilket ju också ger mer stöd åt arbetsgivaren och svenskt näringsliv.

Här måste politiken från Bryssel vara tydlig med att bevara den svenska arbetsmarknadsmodellen samt sprida denna modell till övriga delar av Europa. Detta är inte något som är centrerat till Sverige, det är en framgångsrik arbetsmarknadsmodell som fungerar i vilket land som helst. Men det krävs politik för att göra den fackliga verksamheten möjlig. Den politiken ska komma från Bryssel.

Den enda garantin för en arbetarpolitik som har udden riktad till att försvara den svenska modellen och ha arbetarna i fokus är representanter från Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna har röstat för att fasa ut ofrivilliga deltider i EU, för ökad insyn i lönesättningar för att kunna garantera mer jämställda löner och en rättvis konkurrens för företag som tar miljömässigt och socialt ansvar. För att denna politik ska vara garanterad behöver fler arbetare rösta och de behöver rösta på partier som faktiskt också driver arbetar politiken även på EU nivå.

Det handlar om att rösta för ett mer öppet Europa där vi bygger broar mellan varandra och inte murar. Ett EU som har fokus på arbetare och deras hjärtefrågor, att driva en internationell politik som gör det enklare för den vanliga invånaren i landet, inte skapa privilegium till de som redan lever på mycket goda marginaler.

Mattias Petersson

Vice Ordförande,

SSU Arbetarna

Annons
Annons
Annons
Annons