Annons

Debatt: ”Gör det nya militäravtalet med USA oss till måltavla?”

Det skriver företrädare för Kronoberg för fred och alliansfrihet i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 24 januari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden: Svenska luftvärnsförband ska i övningen försvara sig mot attacker från stridshelikoptrar.
Bilden: Svenska luftvärnsförband ska i övningen försvara sig mot attacker från stridshelikoptrar.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sverige har förhandlat fram ett avtal med USA gällande militärt samarbete, DCA (Defence Cooperation Agreement). Avtalet ska behandlas och förväntas godkännas i riksdagen under det här året för att sedan träda i kraft. Det är ett mycket stort beslut att fatta. Vad innebär det? Vem gynnas av det och hur kommer det att påverka landet och folk som bor här?

Bland de viktigaste punkterna finns att:

Annons

• USA:s militära styrkor ges en självständig och obehindrad rätt att använda vårt territorium och 17 utpekade baser till övningar, lagring av krigsmaterial (kanske kärnvapen) och militär personal.

• USA får lagra försvarsutrustning, förnödenheter och materiel i Sverige och även flytta det till annat land.

”Kan det vara så att de amerikanska baserna faktiskt ökar risken för att vi dras in i krig?”

Regeringens förhoppning är att avtalet ska avskräcka en angripare (Ryssland) från att attackera oss. Vad innebär USA:s obehindrade rätt att använda baser i Sverige? Har vi så stor tillit till supermakten USA att vi ger upp vår suveränitet? Är det klokt?

Kan det leda till ökade spänningar? Kommer kärnvapen att placeras i vårt land? Skulle amerikanska styrkor till och med kunna anfalla annat land härifrån? Kan det vara så att de amerikanska baserna faktiskt ökar risken för att vi dras in i krig? Gör det oss till måltavla? Norge, Finland och Danmark har också förhandlat med USA om militära avtal. För USA är det en fördel att inte behöva vänta på ett konsensusbeslut i NATO utan snabbare kunna använda de nordiska länderna i sin maktkamp med Ryssland och Kina. Det ligger inte i vårt intresse!

Då förhandlingarna om avtalet inte har föregåtts av någon större debatt är det av största vikt att vi medborgare sätter oss in i vad avtalet innebär innan riksdagen fattar beslut.

Kronoberg för fred och alliansfrihet

AnnaLisa Eneroth, Jenny Danielsson, Ulf Nilsson, Sven-Erik Månsson

Annons
Annons
Annons
Annons