Annons

Debatt: ”Hade man verkligen belägg för att fritidsbanken behövs innan man fattade beslut?”

Sverigedemokraterna i Växjö är kritiska till det nya styrets satsning på en fritidsbank.
Debatt • Publicerad 14 juli 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En fritidsbank är tänkt att samla in utrustning för sport- eller andra fritidssysslor och låna ut den gratis.
En fritidsbank är tänkt att samla in utrustning för sport- eller andra fritidssysslor och låna ut den gratis.Foto: Thomas Johansson/TT

Efter valet 2022 fick Växjö nytt styre och man började aktivt arbeta med att starta upp en fritidsbank. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade i flera år förslagit att inrätta en fritidsbank i kommunen men med starka motiveringar blivit nerröstade gång på gång. Styret bjöd genast in företrädare för konceptet fritidsbanken som för kommunstyrelsen berättade om dess verksamhet i början på året.

Vid kultur- och fritidsnämndens internbudget i mars klubbades beslutet att definitivt starta upp en fritidsbank. Ett beslut som kunde bli verklighet då Miljöpartiet och Centern som tidigare varit kritiska till allt vad fritidsbank heter bytt sida i politiken.

Annons

Vi Sverigedemokrater har hela tiden ansett att projektet kommer att kosta kommunen långt mer än vad som initialt har förevisats oss både vad gäller hyror, drift och personalkostnader. Det finns också en uppenbar risk att projektet ytterligare belastar föreningsaktiva, skol- och fritidspersonal samt att det bryter mot kommunallagen då hållbarhetsperspektivet i en fullskalig fritidsbanksverksamhet konkurrerar med lokal handel av fritidsprodukter och tjänster. Därtill skulle verksamheten konkurrera om sökare av begagnat hos Erikshjälpen och Röda Korset med flera hjälporganisationer.

Vad har då det nya rödgröna styret presterat från mars till juli månad? Hade man visat handlingskraft borde sommarlovslediga skolungdomar redan idag kunnat låna utrustning. Under fullmäktige har Växjös nya ”regering” fått frågor angående fritidsbank men inte kunnat svara på en enda fråga. I Vxonews kom så nyligen svaret på hur statusen ser ut med fritidsbanken. En artikel att häpna över minst sagt.

Efter alla månader som förflutit går man först nu ut med att fråga invånarna hur man ska tänka och agera angående fritidsbanken. Man vill ha hjälp med var den ska placeras. Hade man verkligen belägg för att fritidsbanken behövs innan man fattade beslut?, undrar vi Sverigedemokrater. Man är ju helt villrådiga i om den ska vara i små eller stora lokaler. Den kanske inte alls ska vara i en lokal utan i en buss. Har man börjat oroas för kostnader?

Vi Sverigedemokrater har i fullmäktige debatterat om och tidigare skrivit debattartiklar med argument som den redan existerande tillgången till fritidsbanker via ett enormt utbud på internet. Vi har påtalat det onödiga i att ge redan belastade verksamheter i föreningar fler sysslor att sköta. Att förmedling av begagnat redan idag sker genom stödjande föräldrar.

Nu drar styret i handbromsen genom att låta invånarna komma med gratis tips och råd. I budgeten är en miljon kronor avsatt till fritidsbank. Man behöver invånarnas hjälp om man ska klara att hålla den budgeten.

Av frågorna i styrets enkät att döma lär svaren inte göra dem klokare. Det hela är häpnadsväckande. Undertecknade har följt S och V utspel i flera år om fritidsbankens förträfflighet. Styret kör i diket på första högersväng men vägrar att redan första året vid makten låta fritidsbanken bli den skäliga prestigeförlust den borde vara. Det är inte tider för slöseri med skattepengar och föreningskrafter nu.

Christer Svensson (SD) Ledamot i kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden

Pernilla Wikelund (SD) Kommunfullmäktigeledamot

Ingvar Mohlin (SD) Ersättare Kultur- och fritidsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons