Annons

Debatt: ”Landsbygdsråd för att främja utvecklingen på landsbygden”

Annika Nilsson (C) och Majja Almqvist Rieger (C) skriver i en debattartikel att landsbygdsrådet kommer att vara rådgivande instans till Växjö kommuns nämnder och styrelser.
Publicerad 26 november 2023 • Uppdaterad 30 november 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Annika Nilsson (C), ersättare i kommunstyrelsen med ansvar för landsbygdsfrågor och Majja Almqvist Rieger (C), blivande ledamot i landsbygdsrådet.
Annika Nilsson (C), ersättare i kommunstyrelsen med ansvar för landsbygdsfrågor och Majja Almqvist Rieger (C), blivande ledamot i landsbygdsrådet.Foto: Pressfoto

Växjö kommun startar ett landsbygdsråd för att stärka och främja hela vår kommun och dess landsbygd. Det är ett av Centerpartiets vallöften som infrias och uppdraget blir att utveckla landsbygden, det ska bli mer attraktivt att leva, bo och verka i hela Växjö kommun.

Centerpartiet är det parti som verkligen förstår och vårdar värdet av en levande landsbygd. Vi strävar efter en landsbygdstrategi där landsbygdsskolorna utvecklas och inte avvecklas och där byggandet ökar både i våra tätorter och på landsbygden. Vi är fast övertygade om att det är viktigt att varje del av kommunen får utvecklas utifrån sina förutsättningar och därför är det med stor entusiasm vi ser att landsbygdsrådet nu etableras.

Annons

Landsbygdsrådet kommer att utgöra ett viktigt instrument för att främja dialogen med boende, föreningar, näringsliv och andra aktörer på landsbygden. Genom att samarbeta och lyssna på de behov som finns kommer rådet att vara med och forma en mer attraktiv miljö att leva, bo och verka i hela Växjö kommun.

”Centerpartiet tror på en framtid för vår kommun där landsbygden spelar en central roll, och genom landsbygdsrådet stärker vi detta engagemang ytterligare”

Rådet kommer att träffas fyra gånger om året och bestå av sju politiker och sex representanter från serviceortsområdena: Lammhult, Braås, Rottne, Gemla, Ingelstad och Åryd. Genom att involvera olika intressenter, omvärldsbevaka och bearbeta politiska frågor som är relevanta för landsbygden, kommer rådet att fungera som en rådgivande instans till Växjö kommuns nämnder och styrelser.

För att säkerställa att landsbygdsrådet har en stark grund att bygga på har bildandet föregåtts av dialoger med föreningar på Växjö kommuns landsbygd. Det har även genomförts en omvärldsanalys för att dra lärdomar från andra kommuners arbete med Landsbygdsråd. I budgeten för 2024 är det avsatt 300 000 kronor för landsbygdsrådets verksamhet.

Centerpartiet tror på en framtid för vår kommun där landsbygden spelar en central roll, och genom landsbygdsrådet stärker vi detta engagemang ytterligare. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en levande landsbygd där människor trivs, är trygga och utvecklas.

Centerpartiet i Växjö är dedikerat att göra Växjö kommun till en ännu bättre plats att bo, leva och verka. Vi ser fram emot arbetet och möjligheten att stärka vår levande landsbygd. Växjö kommun förtjänar en framtid där ingen lämnas bakom, oavsett var man bor. Med landsbygdsrådet är vi redo att forma den framtiden tillsammans.

Annika Nilsson (c), ersättare i kommunstyrelsen med ansvar för landsbygdsfrågor

Majja Almqvist Rieger (c), blivande ledamot i landsbygdsrådet

Annons
Annons
Annons
Annons