Annons

Debatt: ”Låt Ljungby lasarett stå på egna ben”

Det skriver partierna som återstår av Alliansen i Region Kronoberg - Kristdemokrater, Centerpartiet och Liberalerna – i en gemensam debattartikel.
Debatt • Publicerad 26 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljungby lasarett.
Ljungby lasarett.Foto: Calle Rydqvist

Ljungby lasarett måste få möjlighet att stå på egna ben. Samordningen med den stora enheten i Växjö har inneburit att Ljungby tappar sin identitet och många av sina starka sidor. Vi inom Allians för Kronoberg – Kristdemokrater, Centerpartiet och Liberalerna – menar att det är dags att avsluta de länsövergripande klinikerna och återgå till två separata sjukhus med egna kliniker och ansvar över sin egen personal.

Vi är övertygade om att den kompetens och det engagemang som finns hos personalen i Ljungby kommer få ny kraft genom att de får ansvar att styra över sig själva. Detta menar vi kommer bidra till att Ljungby inte avvecklas utan istället utvecklas till ett viktigt sjukhus för hela Kronoberg.

Annons

Det är svårt att rekrytera personal, även till Ljungby lasarett. Ännu svårare blir om inte framtidstron är tydlig och det finns brister i arbetsmiljön. Sedan samordningen av sjukhusen i Region Kronoberg infördes har en långsam förflyttning av kliniker, personal och kompetens försvunnit från Ljungby. Detta har över tid kraftigt försämrat Ljungbys möjligheter att vara ett attraktivt, tillgängligt och välfungerande sjukhus som arbetsplats för våra medarbetare.

Verksamhetschefer har haft sin huvudsakliga placering i Växjö men samtidigt ansvar för sina kliniker på båda sjukhusen. Personalen i Ljungby vittnar om en upplevelse av ett frånvarande ledarskap. Oron över Ljungbys framtid har spridit sig bland både personal och patienter. Denna negativa spiral har bidragit till att det blivit allt svårare att rekrytera inte minst nya och kompetenta medarbetare. En tydlig signal på detta är att Ljungby lasarett i den årliga rankingen av AT-läkare gått från en av de absoluta topplaceringarna till att 2023 hamna på en blygsam 35:e plats. Bra utbildningsplatser ökar möjligheten att rekrytera.

”Vi i Allians för Kronoberg ser positivt på den pågående rekryteringen av en ny sjukhuschef i Ljungby.”

Vi i Allians för Kronoberg ser positivt på den pågående rekryteringen av en ny sjukhuschef i Ljungby. Men det räcker inte för att skapa den positiva andan som Ljungby tidigare var känt för. Vi menar att det utöver sjukhuschef även skall finnas ekonomichef, egen HR-avdelning och andra stödfunktioner på Ljungby lasarett.

Vad skall man göra på Ljungby lasarett? Gör en uppdelning mellan Växjö och Ljungby så att sjukhusen gör det de är bra på och det de har personal som kan utföra. Om man gör det man är bra på blir det också lättare att rekrytera personal.

Idag lägger vi i Region Kronoberg allt mer pengar på köpt vård från andra regioner. Här skulle Kronoberg med rätt placerade specialiteter i Ljungby kunna öka produktionen av vård. Detta skulle förutom att minska våra egna vårdköer även ge oss möjligheten att sälja vård till andra regioner. Om vi får en stor aktivitet i Ljungby kan också jourer och akut vara kvar och fungera väl. Lasarettet säkras för framtiden.

Diskussioner har tidigare förts om olika driftsformer av Ljungby lasarett. Allt från privatisering till den så kallade ”Norrtälje-modellen” som innebär att Regionen tillsammans med kommunen tar gemensamt ansvar över sjukhuset och dess innehåll. Det kan finnas fördelar med olika driftsformer.

Ett annat sätt att arbeta måste få ta den tid som krävs för ett bra resultat. Vi i Allians för Kronoberg lovar att vi alltid kommer sätta dig som patient först oavsett var i vårt län du bor.

Vi är den idérika oppositionen som jobbar för kronobergarnas välfärd och vi är övertygade om att det finns plats för två väl fungerande lasarett. Både i Ljungby och Växjö!

Anna Zelvin och Emil Torstensson, Kristdemokraterna

Elizabeth Peltola och Carina Bengtsson, Centerpartiet

Bo Bergsjö och Gunnar Nordmark, Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons