Annons

Debatt: ”Nej till högerstyrets chockhöjning av biljettpriserna”

”Region Kronoberg är därmed en av de regioner som höjer priserna allra mest”, skriver Henrietta Modig Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg, tillsammans med Ludvig Malmquist för SSU Kronoberg och Alexander Soto Runevall för Demos S-studenter.
Debatt • Publicerad 18 december 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En buss för Länstrafiken Kronoberg.
En buss för Länstrafiken Kronoberg.Foto: Annika Niquet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade i Region Kronoberg för en höjning av biljettpriserna som börjar gälla från och med 2 januari 2024. Priset på enkelbiljett höjs med 3–24 kr och periodbiljett 30-dagar höjs med 70–159 kr. Det är en prishöjning med 12 procent. Region Kronoberg är därmed en av de regioner som höjer priserna allra mest. Socialdemokraterna röstade emot förslaget och föreslog istället en lägre höjning på 6 procent.

Vi är i en ekonomisk tuff tid där ökade priser på kollektivtrafiken slår hårt mot dem som har det ekonomiskt tufft, inte minst mot Kronobergs studenter och unga. Kollektivtrafiken är också ett viktigt medel för att minska klimatutsläppen – därför behöver vi vara fler på bussen, inte färre. Vi har stor förståelse för att biljettpriserna behöver öka men motsätter oss den chockhöjning högerstyret nu genomför. Ett ökat resande är också ett sätt att öka intäkterna.

”Det handlar om möjligheten att kunna ta kollektivtrafiken till jobbet, träningen, skolan eller på utflykt till grannkommunen.”
Henrietta Modig Serrate (S).
Henrietta Modig Serrate (S).Foto: Jonas Engman
Annons

För oss socialdemokrater är kollektivtrafiken otroligt viktig. Det handlar om möjligheten att kunna ta kollektivtrafiken till jobbet, träningen, skolan eller på utflykt till grannkommunen.

Samtidigt som högerstyret i Region Kronoberg chockhöjer biljettpriserna på kollektivtrafiken vill vi socialdemokrater istället göra kollektivtrafiken tillgänglig för fler. Inför valet år 2022 hade Socialdemokraterna och S-studenter ett nationellt löfte om att införa avgiftsfri kollektivtrafik för alla studenter på sommaren. I Växjö kommun, som styrs av bland annat Socialdemokraterna, infördes avgiftsfri kollektivtrafik för unga över sommaren.

Socialdemokraterna i Region Kronoberg, SSU Kronoberg och Demos S-studenter kommer att fortsätta driva på för att hålla nere priset på kollektivtrafiken i Region Kronoberg.

Henrietta Modig Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg

Ludvig Malmquist, distriktsordförande för SSU Kronoberg

Alexander Soto Runevall, ordförande för Demos S-studenter

Annons
Annons
Annons
Annons