Annons

Debatt: ”Öka andelen offentlig finansiering och håll ner biljettpriserna”

Det skriver Cheryl Jones Fur (MP) i en debattartikel om kollektivtrafiken i Kronoberg.
Debatt • Publicerad 22 mars 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill göra det billigare att åka buss och tåg samtidigt som vi vill bygga ut kollektivtrafiken i Kronobergs län”, skriver Cheryl Jones Fur (MP).
”Vi vill göra det billigare att åka buss och tåg samtidigt som vi vill bygga ut kollektivtrafiken i Kronobergs län”, skriver Cheryl Jones Fur (MP).Foto: JONAS LJUNGDAHL

Det ska vara enkelt att resa kollektivt i Kronobergs län! I en tid när vi måste ställa om och minska bilresandet behöver kollektivtrafiken uppgraderas och ges bättre förutsättningar i hela Sverige.

Miljöpartiet har länge varit drivande för att fler ska få tillgång till bättre kollektivtrafik och kunna välja bort bilen. Att buss- och tågresor är pålitliga, att det finns flera turer att välja mellan och att biljettpriser blir billigare kan få fler resenärer att välja kollektivtrafiken över bilen. I Region Kronoberg ser vi att det tyvärr handlar mer om att försämra kollektivtrafikens villkor – med färre avgångar, långsammare resor och dyrare biljetter – än att förbättra för de som vill resa klimatsmart. Vi i Miljöpartiet är tydligt med att vi vill göra det billigare att åka buss och tåg samtidigt som vi vill bygga ut kollektivtrafiken i Kronobergs län.

”Det ska vara enkelt och smidigt att resa med tåg och buss, även över länsgränser.”
Annons

Kollektivtrafiken är Region Kronobergs viktigaste instrument för att förändra kronobergarnas resvanor och minska klimatutsläppen. Vi i Miljöpartiet vill att politikerna i Region Kronoberg tilldelar mer resurser till kollektivtrafiken. Vi vill öka andelen offentlig finansiering av kollektivtrafiken för att sträva efter att hålla nere biljettpriserna. Vi vill att det ska vara billigare att resa klimatsmart. Nationellt behöver vi hitta ett nytt finansieringssystem för kollektivtrafiken då det kommer att bli orimligt att den regionala skatten ska kunna klara att backa upp alla behov som finns.

Miljöpartiet vill att du som reser kollektivt ska kunna åka på en och samma biljett eller kort i hela landet. Vi vill införa ett enhetligt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. Det ska vara enkelt och smidigt att resa med tåg och buss, även över länsgränser. De som pendlar kollektivt ska även gynnas ekonomiskt. Vi vill att du ska kunna få månadskort via jobbet, utan att behöva skatta. Vi vill göra om reseavdraget på deklarationen så det gynnar pendling med kollektivtrafik mer.

Politikens uppdrag är att skapa förutsättningar för hållbart resande i hela regionen så att regionens utveckling och den gröna omställningen går hand i hand. Miljöpartiet vill att de hållbara alternativen ska vara de mest punktliga, säkra, prisvärda och bekväma för att fler ska välja att åka kollektivt.

Cheryl Jones Fur (MP)

MP Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons