Annons

Debatt: ”Övriga partier i Växjö måste inse att prat hjälper föga”

Växjö kommun och Region Kronoberg behöver ta ansvar och agera snabbt om Kronobergs slottsruin kan räddas.
De skriver Gunnar Nordmark (L) och Lars Rejdnell (L) trots beskedet från Statens Fastighetsverk.
Debatt • Publicerad 29 mars 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kronobergs slottsruin.
Kronobergs slottsruin.Foto: David Johansson

”Det bidde en tummetott.” Så avslutas sagan om Mäster Skräddare där en man ville få en kostym uppsydd och i slutändan visade sig stå med nästan ingenting.

Måndagen den 18 mars uttalade på sociala medier ett antal framträdande politiker från Växjö att nu var Kronobergs slottsruin räddad.

Annons

Statens fastighetsverk, som äger ruinen, skulle tillföra de 40-tal miljoner som krävdes för att restaurera ruinen. Det visade sig vara löst prat. Statens fastighetsverk har beslutat att anslå tre miljoner för att under 2024 utreda olika alternativ för Kronobergs slottsruin.

Utredningen ska ta ställning till om ruinen även i fortsättningen ska vara stängd och fortsätta att förfalla eller om en renovering ska genomföras och i så fall under vilka förutsättningar och i vilken omfattning.

”SFV:s beslut innebär att ruinen kommer att vara stängd ännu en sommar.”
bild 1/2
Lars Rejdnell (L), till vänster i bild, här syns han bredvid Anna Zelvin (KD).
Gunnar Nordmark (L).
Lars Rejdnell (L), till vänster i bild, här syns han bredvid Anna Zelvin (KD).
Gunnar Nordmark (L).

SFV:s beslut innebär att ruinen kommer att vara stängd ännu en sommar. Det innebär att de nödvändiga underhållsåtgärder som behövts under flera år åter skjuts in i en oklar framtid och det innebär att ruinen tillåts fortsätta förfalla.

Liberalerna är bland de partier som tidigast lyft att ruinen måste räddas. L är också det enda parti som säger att det är endast genom ett långsiktigt lokalt engagemang ekonomiskt och på andra sätt som ruinen kan räddas.

Beskedet från Statens Fastighetsverk visar att L har rätt.

Liberalerna vill att Växjö kommun och Region Kronoberg omgående inleder samtal med SFV om hur framtiden kan tryggas för ruinen och att Växjö kommun och Region Kronoberg själva eller tillsamman med SFV och andra tar ett ansvar för att ruinen bevaras och åter kan öppnas för besökare.

Vi Liberaler i Växjö kommer att arbeta för att i den budget som tas för 2025 avsätts tillräckligt med pengar för att tillsammans med FSV kunna restaurera ruinen och åter öppna den för besökare.

Vi hoppas att övriga partier i Växjö kommun även inser att prat hjälper föga och att det endast är genom att Växjö kommun och Region Kronoberg tar ansvar och agerar snabbt som Kronobergs slottsruin kan räddas.

Gunnar Nordmark (L)

Ledamot i kommunfullmäktige

Annons

Lars Rejdnell (L)

Ordförande Kulturparken Småland

Annons
Annons
Annons
Annons