Annons

Debatt: ”Pensionssystemets överskott kan betalas ut i form av högre pension”

PRO i Kronoberg och Växjö anser att det är dags att använda AP-fondernas överskott.
Debatt • Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten.
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT

Pensionärerna i Kronobergs län fick nyligen Pensionsmyndighetens årsbesked om den allmänna pensionen. I år blir höjningen av inkomstpensionen ynka en procent. Det är lägre än inflationen, alltså takten som priserna ökar med, vilket innebär att pensionärernas köpkraft sjunker. Inkomstpensionen räcker till allt mindre och det märker pensionärerna av.

Oron för den egna ekonomins är stor i de generationer som har byggt dagens Sverige. När vi frågat 510 av PRO:s medlemmar i Kronoberg svarar 35 procent att de är oroliga för sin ekonomi. Pensionärerna är med andra ord hårt pressade av oro för att klara hyra, mat, mediciner med mera.

”Det kommer in mer pengar i systemet än vad som går ut.”
Annons

Idag gör pensionssystemet stora överskott. Det kommer in mer pengar i systemet än vad som går ut. I systemets buffert, de statliga AP-fonderna, har det samlats 2 000 miljarder kronor. En viss buffert är förstås nödvändig, men nu har vi kommit till den punkt då överskott kan betalas ut i form av högre pension. Det finns det som kallas en broms i pensionssystemet, att under vissa förhållanden kan pensionen sänkas.

Vi i PRO anser att det också bör finnas en gas i pensionssystemet. Alltså att när bufferten är så stor så ska det vara möjligt att höja pensionen.

Ingemar Almkvist, ordf PRO Kronoberg

Elsa Jönsson, ordf PRO Växjö samorganisation

Eva-Britt vensson, ordf Växjö PRO

Annons
Annons
Annons
Annons