Annons

Debatt: ”Regeringens högerpolitik gör att Sverige riskerar en kollaps av välfärden”

”Sverigedemokraterna lovade sina väljare att satsa på vanligt folk, men tvärtom har de visat sig vara garanten för att högerpolitik som skär ner på skola och vård genomförs.”
Det skriver Vänsterpartiets Maria Garmer och Frida Sandstedt.
Debatt • Publicerad 20 december 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
bild 1/2
Frida Sandstedt (V).
Kommunalrådet Maria Garmer (V).
Frida Sandstedt (V).
Kommunalrådet Maria Garmer (V).

Sverige är ett rikt land, trots det riskerar vi att stå inför en kollaps av välfärden. Det är ologiskt och orättvist, men en konsekvens av att Sverigedemokraterna och regeringen nu genomför ett paradigmskifte utan att berätta om sin vision för framtiden. Nedskärningar och reformer drabbar kommuner och regioner när staten lägger allt mindre pengar på välfärden, samtidigt som kostnaderna ökar. Staten har tagit ett steg tillbaka. Hushållens skuldsättning har ökat, samtidigt som Sverige har en historiskt låg statsskuld.

En stark välfärd skapar trygghet, är den svag riskerar spänningar och utanförskap att gro. Sverigedemokraterna lovade sina väljare att satsa på vanligt folk, men tvärtom har de visat sig vara garanten för att högerpolitik som skär ner på skola och vård genomförs. Nu ställer man sig bakom en nedmontering av en redan hårt ansträngd svensk välfärd. De visste att det krävdes satsningar på runt 30 miljarder till välfärden, men i regeringens höstbudget delas endast 6 miljarder ut. Man satsade å andra sidan 13 miljarder på sänkta skatter för höginkomsttagare. Det är värt att åter påpeka: detta är politiska beslut. Prioriteringar av Sverigedemokraterna och deras kollegor i regeringen.

”Sverigedemokraterna för arbetarna bakom ljuset när de utger sig för att vara ett arbetarparti.”
Annons

Senaste Pisa-undersökningen visar att svenska skolresultat rasar. Det går inte att blunda för att friskolornas vinstjakt har påverkat kvaliteten i skolan, det går heller inte att blunda för att skolan har blivit alltmer segregerad. Trots detta skriver Sverigedemokraterna under på att skolan behöver spara och de är fortsatt för vinster i välfärden. Sverigedemokraterna för arbetarna bakom ljuset när de utger sig för att vara ett arbetarparti. När fackförbundet IF Metall strejkar och kräver kollektivavtal så väljer näringsutskottets sverigedemokratiske ordförande att ta ställning för Tesla och ifrågasätta den svenska modellen.

Vi måste ta hand om hela samhället, för när fler har det bra mår samhället som bäst. Tidö-avtalet fokuserar i stället på att splittra och leta syndabockar. Nu vill Tidö-partierna kartlägga hur lönsamma invandrare är, en dimridå för att slippa ta ansvar för sin oansvariga nedskärningspolitik. Självklart har Sverige förutsättningar att integrera nya invånare, det är att man svälter ekonomin som är det huvudsakliga problemet. Alla som varit hos läkaren, i skolan eller träffat hemtjänsten vet att Sveriges välfärdsverksamheter skulle stanna utan invandrare. Allt behöver heller inte vara lönsamt, välfärden är också vårt skyddsnät som tar emot vid sjukskrivning, svårigheter eller när vi blir äldre. Det är förmågan att hjälpa när kriser uppstår.

Låt inte politiken vandra längre högerut. Statens finanser är starka, även under rådande kris. Det märks bara inte för vanligt folk. Vänsterpartiet har i riksdagen lagt förslag på ett räddningspaket för välfärden som skulle innebära att utvecklingen kan vändas och välfärden stärkas. Vi vill stärka de generella statsbidragen till välfärden med 30 miljarder kronor, för att det är vad som behövs.

Vänsterpartiet vet vad och vart vi vill, säkerställa en generell välfärd med hög kvalité och tillgänglighet i hela landet.

Maria Garmer, kommunalråd Vänsterpartiet Växjö

Frida Sandstedt, Vänsterpartiet Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons