Annons

Debatt: ”Så kan kronobergarna äta mer hälsosamt i sommar”

Nästan hälften av svenskarna, 49 procent, önskar att de åt mer hälsosamt än vad de gör i dag, visar en ny undersökning av Kantar Sifo. Det är svårt att bryta invanda mönster, men det går.
Kronobergare, se sommaren som en tid då det är relativt lätt att äta rätt, skriver kostrådgivaren Ulrika Davidsson.
Publicerad 26 juli 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulrika Davidsson, kostrådgivare.
Ulrika Davidsson, kostrådgivare.Foto: Pressbild

Sommaren är i full blom och semestrarna står för dörren. För många innebär ledigheten en tid av kravlöshet med sovmorgnar, fritidsaktiviteter och måltider som pågår i timmar. Det är bra – i Sverige behöver vi ta vara på ljuset och lekfullheten efter månader med mörker och nio-till-fem-arbete. Ännu bättre är det om vi också ser till att sommarens långa goda måltider består av sådant som stärker vårt psykiska och fysiska välmående.

I en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av mitt kostrådgivningsföretag uppger hälften av svenskarna, 49 procent, att de önskar att de åt mer hälsosamt än vad de gör i dag. Det är glädjande, eftersom bra mat radikalt ökar våra chanser att få förbli friska och pigga länge.

Annons

I dag lever mer än halva Sveriges vuxna befolkning med övervikt eller fetma, det vill säga ett BMI från 25 och uppåt. I Kronoberg är andelen överviktiga eller feta 53 procent, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

”Frossa i färska blåbär, hallon och jordgubbar till dessert.”

Livsmedelsverket uppger att ohälsosam mat är det som efter tobak orsakar flest sjukdomar i Sverige. Fler behöver inse att fel mat kan kosta dem livet. Tyvärr motverkar dagens samhälle hälsosamma matvanor. Yttre och inre stress i kombination med att snabbmat av det sämre slaget finns tillgänglig överallt försvårar för människor att göra sunda val i stunden. Därutöver bidrar inflation och försämrad privatekonomi till fel prioriteringar i matbutiken.

Men det går att ändra sina matvanor till det bättre med relativt små medel – inte minst under sommarmånaderna, när Sverige badar i frukt och grönt.

Här är tre tips till kronobergare som vill äta hälsosammare i sommar:

1. Ta vara på säsongens bär och grönsaker

Välj bort socker och andra snabba kolhydrater. Frossa i färska blåbär, hallon och jordgubbar till dessert. Byt ut pastan och riset mot strimlad zucchini eller riven blomkål.

2. Gör mättande lunchsallader och grilla grönt

Laga egen mat från grunden med naturliga råvaror. Blanda linser eller quinoa med kokta rödbetor eller frästa morötter. Byt ut köttet på grillen mot matiga grönsaker som aubergine, majs och spetskål.

3. Ät lättare och drick mer vatten

Ät tre gånger om dagen och skippa mellanmål. Utnyttja att värmen gör oss mindre hungriga och satsa på något lätt till frukost, lunch och middag. Prova kolsyrat vatten smaksatt med saft när du får sötsug.

Annons

Mat ska vara en källa till njutning, inte till ångest. Hälsosamma matvanor handlar om att äta bra för det mesta, med utrymme för undantag.

Jag är övertygad om att kronobergarna är redo att bryta invanda mönster och skaffa sig nya rutiner som består. Se juni, juli och augusti som en tid då det är relativt lätt att börja äta rätt!

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och kokboksförfattare

Annons
Annons
Annons
Annons