Annons

Debatt: ”SD-regeringen klarar inte av att skydda kvinnor”

”Regeringens och Sverigedemokraternas slakt av välfärden kommer att få enorma konsekvenser på kvinnofridsområdet”, skriver bland andra Eva Ballovarre, ordförande för S-kvinnor i Kronoberg.
Debatt • Publicerad 4 december 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva Ballovarre (S), kommunalråd i Älmhult och ordförande för S-kvinnor i Kronoberg-.
Eva Ballovarre (S), kommunalråd i Älmhult och ordförande för S-kvinnor i Kronoberg-.Foto: Lisa Dahlgren

Var tredje vecka dödas en kvinna av en före detta eller nuvarande partner i Sverige. Mäns våld mot kvinnor är en ständig pandemi som pågår dygnet runt om, året om. När regeringen tillträdde för ett år sedan lovade man att arbetet mot mäns våld mot kvinnor skulle växlas upp. Men arbetet visade sig snarare vara en nedväxling. Vi nås av rapporter om att ärenden om våld mot kvinnor och sexualbrott läggs på hög, och att platserna på skyddade boenden för kvinnor som flyr från våld inte räcker till när platser reserveras för avhoppare från kriminella gäng.

Det är helt oacceptabelt. Avhopparverksamhet är viktigt men måste kunna genomföras utan att det går ut över det mest grundläggande arbetet med att skydda våldsutsatta kvinnor och barn.

”Vad är regeringens svar? Nya stålbad för välfärden.”
Annika Strandhäll (S).
Annika Strandhäll (S).Foto: Maja Suslin/TT
Annons

Regeringen orkar inte hålla det fokus som krävs för att säkerställa att polisen kan prioritera dessa våldsbrott även när andra brott ökar. Idag lägger polisen ner arbetsgrupper som är specialiserade på mäns våld mot kvinnor där man byggt upp kompetens och metoder för att utreda dessa brott, när detta arbete skulle behöva växlas upp och spridas till resten av landet. Från regeringen hörs inte ett pip.

Likaså kommer regeringens och Sverigedemokraternas slakt av välfärden få enorma konsekvenser på kvinnofridsområdet. Sveriges Kommuner och Regioner larmade redan i våras om att pengarna till skyddat boende inte räcker och att kommunerna kommer att få svårt att leva upp till sitt uppdrag att förebygga och motverka våld mot kvinnor när det saknas finansiering.

Vad är regeringens svar? Nya stålbad för välfärden.

Regeringen gick till val på att bygga ut rättssystemet och skärpa kriminalpolitiken. Men flickorna och kvinnorna syns inte till i styrningen av myndigheter eller regeringens budget. S-kvinnor efterlyser en kvinnofridspolitik som genomsyrar hela samhället; skolan, socialtjänsten, sjukvården, polisen och rättsväsendet. Och en regering som inte bara pratar om mäns våld mot kvinnor utan också i sin styrning och budget prioriterar kvinnors och flickors trygghet.

Annika Strandhäll,

Ordförande S-kvinnor

Eva Ballovarre

Ordförande S-kvinnor Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons