Annons

Debatt: ”Skräcken för vargen gör att jag antagligen kommer sluta med får”

Det skriver Claes Lövgren, avgående ordföranden i Kronobergs Fåravelsförening, i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 13 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden: Ett får som har blivit dödat i ett vargangrepp.
Bilden: Ett får som har blivit dödat i ett vargangrepp.

Jag mår dåligt av att tänka på att mina får kan bli angripna av vargen. Att komma ut till fårhagen på morgonen och flera får och lamm är rivna av vargen. De flesta kommer inte vara dödade utan plågade tills jag har möjlighet att avliva dessa på plats och samtidigt ta hand om de andra fåren som är skräckslagna och mår mycket dåligt.

Denna vetskap gör att man som fårägare mår dåligt, för fåren är mina bästa vänner och hjälper mig med att beta av mina små betesmarker och ett riktigt sällskap på gården.

Annons

Vi i Kronobergs Fåravelsförening har jobbat aktivt under flera år med utbildningar och informationsmöten för att fler ska skaffa får. Det har varit framgångsrikt, men nu är kurvan bruten och antal får minskar igen och det gör det i hela landet. Det innebär en ökad import av lammkött, vilket vi inte tycker är miljövänligt. Samt att våra betesmarker i Kronoberg passar mycket bra för får och lamm och det innebär öppna landskap.

”Jag har redan nu minskat från ett 30-tal tackor till 5 och det är mycket tråkigt.”

Det flesta fårägare i Kronoberg har relativt få får och det är en bisyssla, det innebär att kostnaden för att sätta upp rovdjursstaket blir orimligt hög. Samt eftersom vi har många små beten så måste vi flytta staketen ofta och många har växelbete med andra betesdjur. Det blir en orimlig arbetsbelastning.

Det rekommenderas oftast när vargen är i närheten att vi ska stalla in fåren, det fungerar i de flesta fall på vintern innan lamning, men i maj och juni måste vi släppa ut våra får och lamm för att beta på våra små marker och dessutom finns det lagar som reglerar hur stort utrymme varje djur ska ha! Vi vill inte begå lagbrott och vi vill att våra djur ska må bra och leva ett gott liv i harmoni med oss djurägare.

Men skräcken att mina djur ska bli angripen av vargen gör att jag antagligen kommer sluta med får. Jag har redan nu minskat från ett 30-tal tackor till 5 och det är mycket tråkigt.

Det behövs en saklig debatt som bygger på kunskap om hur våra får kan leva i harmoni med naturen och rovdjuren.

Staket och ersättning är ingen hållbar långsiktig lösning.

Claes Lövgren

Fårägare Härensås Gemla

Avgående ordförande i Kronobergs Fåravelsförening

Annons
Annons
Annons
Annons