Annons

Debatt: Sorgligt att se hur det nya Alliansstyret vill se försämringar för våra äldre

Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, skriver i en debattartikel att KD, M C och SD har röstat ner S-förslag om måltider för personer med demens.
Debatt • Publicerad 30 maj 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Carlberg (S) skriver att även borgare kan komma att bli dementa på ålderns höst.
Magnus Carlberg (S) skriver att även borgare kan komma att bli dementa på ålderns höst.Foto: Elvedin Basic

Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade ner Socialdemokraternas förslag om att matlagning samt de pedagogiska måltiderna inom den dagliga verksamheten för personer med demens skulle vara kvar.

Den dagliga verksamheten för personer med demens i Tingsryds kommun bedrivs idag på Solglimten i Tingsryd på Växjövägen och sedan 2022 även på Solgläntan i anslutning till Solängen i det som tidigare var Annexet i Ryd. Verksamheten syftar dels till att avlasta anhöriga och att genom riktad stimulans göra det möjligt för demenssjuka att bo kvar hemma längre. Genom stimulans och trygghet kan personer med demenssjukdomar bibehålla olika förmågor längre. De som besöker dagverksamheten kallas gäster.

Annons

Tidigare har verksamheterna handlat, lagat och serverat lagad mat till gästerna på Solglimten och Solgläntan. Detta ska man nu från den första juni upphöra med som en del i ett större så kallat förändringsarbete förvaltningen vill göra inom demensverksamheten.

”Antingen förstår inte högerpartierna värdet av matlagningen som aktivitet i verksamheten eller så bryr man sig helt enkelt inte.”

Matlagningen och momenten kring den, som planering, inköp, dukning med mera, är viktiga aktiviteter i den dagliga verksamheten för gästerna. Personer med demens kan på olika sätt stimuleras på ett meningsfullt sätt genom de många olika momenten kring matlagningen. Dofter påverkar också aptiten positivt.

Personalen sitter tillsammans med gästerna för att skapa trygghet och ge stöd under måltiden. Detta är viktigt både för enskilda gäster och för att hela gruppen skall ha en trivsam måltidsupplevelse.

Vi socialdemokrater ser inte högerpartiernas beslut som något annat än en klar försämring av verksamheten. En förändring som inte är förankrad varken hos medarbetare, gäster, anhöriga eller pensionärsföreningarna genom det kommunala pensionärsrådet. Antingen förstår inte högerpartierna värdet av matlagningen som aktivitet i verksamheten eller så bryr man sig helt enkelt inte.

Det är sorgligt att se hur det nya Alliansstyret återkommande vill se försämringar för våra äldre. Först föreslog man att den avgiftsfria hemsjukvården för 85+ skulle tas bort, tack och lov stoppades det när Alliansens budget för 2023 föll. Nu lyckas man ta bort matlagningen inom den dagliga verksamheten för personer med demens. Och förslag om försämringar av äldreboendegarantin är att vänta.

Alla blir vi äldre och många av oss lär också bli dementa. Tänk om!

Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons