Annons

Debatt: ”Stoppa vinstuttaget och öka vårt gemensamma ägande”

”Svensk allmännytta finns till för att erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp.”
Det skriver Hyresgästföreningen i Växjö i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 16 mars 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vidingehem.
Vidingehem.Foto: Elvedin Basic

Vi ser med stor oro på den ekonomiska kris som nu drabbar samtliga hyresgäster i Växjö kommun. Vi har sett Växjö kommuns prishöjningar avseende fjärrvärmetaxan där till och med Fastighetsägarna Syd har gått ut med kritik. I takt med att plånböckerna ansträngs allt mer så har vi även sett tuffa förhandlingar både med vårt allmännyttiga bolag Vidingehem och de privata aktörer som finns på bostadsmarknaden.

Inte nog med att inflationen drabbar samtliga hyresgäster hårt så dubbelbeskattas även alla som bor i hyreslägenheter hos Vidingehem. Vi ser positivt på det nya styrets ambitioner att på sikt minska vinstuttaget från Vidingehem, men det är långt ifrån nog. Vidingehems hyresgäster dubbelbeskattas mest av alla i hela landet och finansierar det underskott som finns i den övriga verksamheten.

”Fattigdomen ökar framför allt bland oss som bor i hyresrätter.”
Annons

Det är orättvist att man tidigare med ena handen har lagt rekordstora yrkanden på bordet, samtidigt som man med den andra handen tar ut mest vinst i landet. Vi som bor i hyreslägenheter går också till arbetet varje dag. Vi drar in skatt till vår gemensamma kassa och måste samtidigt tampas med de prishöjningar som har ökat markant under inflationen. Inte nog med det, så måste vi även slåss mot fastighetsägarnas höga yrkanden vid förhandlingsbordet.

Svensk allmännytta finns till för att erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Vi ser med stor oro på utvecklingen och uppmanar samtliga politiker i Växjö kommun att ta oss och våra krav på allvar. Vi som bor i hyresrätt är allt från arbetare, ensamstående förälder, pensionärer och unga.

Stoppa vinstuttaget och öka vårt gemensamma ägande. Växjö kommun har satt i system att sälja ut fastigheter med stort underhållsbehov samtidigt som de har tagit ut 100 miljoner i vinst varje år. Fattigdomen ökar framför allt bland oss som bor i hyresrätter.

Värna vår allmännyttas kärnvärden och låt oss bo kvar.

Hyresgästföreningen Växjö

Antaget på Hyresgästföreningen Växjös årsmöte 2024-03-05

Annons
Annons
Annons
Annons