Annons

Debatt: ”Sverige behöver ett EU som ägnar sig åt rätt saker”

”Den som gör allt blir inte bra på något”, menar Anna Zelvin (KD).
Debatt • Publicerad 4 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Zelvin (KD), är kandidat på Kristdemokraternas EU-lista.
Anna Zelvin (KD), är kandidat på Kristdemokraternas EU-lista.Foto: David Johansson

Det europeiska samarbetet har varit avgörande för Sveriges ekonomi och säkerhet. Sen EU bildades efter ruinerna av andra världskriget har samarbetet visat sig vara historiskt i att upprätthålla fred mellan unionens medlemsländer.

Essensen sen unionen bildades har istället för splittring byggt på gemenskap, fred och individuella friheter. Frihandel och att människor kan röra sig fritt inom Europas gränser har fört nationerna närmre varandra och vi har också var och en av oss kunnat identifiera oss allt mer som européer.

Annons

Sverige behöver fortsättningsvis ett starkt EU, men Sverige behöver samtidigt ett EU som ägnar sig åt rätt saker, där vi behöver hitta styrkan i storleken när nuvarande 27 medlemsländer enas i gränsöverskridande frågor som var och en inte löser bäst ensam utan bäst tillsammans.

Kristdemokraterna ser hur EU måste tillbaka till att handla allt mer om kärnuppdraget det en gång bildades för - fred, frihet och frihandel. Varje parlamentariker som väljs den 9:e juni måste slå vakt om att unionen inte sväller till att bli en överstatlig institution som minskar nationers självbestämmande. Därför pratar vi Kristdemokrater om ett lagom EU. Ett EU med mindre detaljstyrning, som ägnar sig åt frågor där vi hittar styrkan i gemenskapen och där vi behöver varandra för att komma till rätta med det övergripande frågorna som frihet och fred.

”Vi behöver gemensamma mål framåt, där Sverige inte alltid behöver vara bäst i klassen utan hjälpa till att stärka andra länder och tillsammans minska utsläppen på global nivå.”

Vi kristdemokraterna går till val på:

• Att bevara fred i Europa och vara en part för att få till fred i Ukraina är unionens absolut främsta mål.

• Att aktivt motverka antibiotikaresistensen, ett av våra största hot mot att kunna behandla sjukdomar.

• EU behöver ta gemensamma krafttag mot den ökade gränsöverskridande kriminaliteten.

• Realistiska klimatmål. Vi behöver gemensamma mål framåt, där Sverige inte alltid behöver vara bäst i klassen utan hjälpa till att stärka andra länder och tillsammans minska utsläppen på global nivå.

Däremot kommer Kristdemokraterna slå vakt om att EU inte ska lägga sig i det som medlemsländerna bäst kan besluta om:

• Våra svenska arbetstider, löner och socialförsäkringar. Här har varje land unika förutsättningar som löses bäst nationellt.

• Reglering av skog och mark. Sveriges unika förutsättningar för att använda skogen för produktion och del i den gröna omställningen får inte äventyras.

Annons

Den som gör allt blir inte bra på något. Vi behöver ett starkt EU som ägnar sin kraft och tid åt rätt agenda. Tycker du som vi, rösta på Kristdemokraterna den 9 juni.

Anna Zelvin (KD), Kristdemokraternas EU-lista

Annons
Annons
Annons
Annons