Annons

Debatt: ”Sverigedemokraterna bedrar det svenska folket”

”Sverigedemokraternas trollfabrik kan inte få fortsätta att sätta agendan för samhällsdebatten”, skriver samtliga ordföranden för Socialdemokraterna i Kronoberg och kommunerna i länet efter Kalla Faktas avslöjanden.
Debatt • Publicerad 17 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Umeå under tisdagen under sin EU-valturné.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Umeå under tisdagen under sin EU-valturné.Foto: Christine Olsson/TT

TV4:s Kalla fakta har i två program avslöjat att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning bedriver trollfabrik. Avslöjandet borde ge höga svallvågor inom Regeringskansliets väggar. De, ett parti som genom Tidösamarbetet har faktisk och reell påverkan på samtliga regeringsbeslut som tas, sprider vilseledande information och hat för att skapa splittring och påverka val. Det är oerhört allvarligt – de påverkar med systematik det demokratiska samtalet och de skadar Sverige.

Syftet med trollfabriker är att med hjälp av fejkkonton sprida vilseledande information och hat för att skapa splittring och påverka val. Metoden är välkänd och används bland annat i påverkanskampanjer av Ryssland. Vi är inte det enda parti som drabbas av hatet, våra företrädare är inte de enda som utsätts.

Annons

Även företrädare från de andra Tidöpartierna har drabbats. Alla som uttrycker en annan mening – alla som står för något annat – ska tystas. Det är trollfabrikens syfte och mål.

Hur har då Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, bemött avslöjandet? Jo, han kallar det “en gigantisk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”. Man baxnar. De har blivit avslöjade som ett parti som systematiskt vilseleder allmänheten genom deep fakes, algoritmer och fejkkonton – och de tar till sina gamla vanliga brösttoner om att de är missförstådda.

”Svenska folket måste kunna lita på att samtliga riksdagspartier skriver under på de grundläggande demokratiska principerna.”

Om några veckor är det val till Europaparlamentet och vi befinner oss mitt i en valrörelse. Nu måste Ulf Kristersson svara på om SD:s trollfabrik påverkar valrörelsen och i sådana fall vidta de åtgärder som krävs. Svenska folket måste kunna lita på att samtliga riksdagspartier skriver under på de grundläggande demokratiska principerna. Ulf Kristersson låter dem dessutom hållas samtidigt som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna också lägger förslag om att försvaga Sveriges granskande oberoende medier, public service. Anledningen är glasklar: Sverigedemokraterna vill inte granskas. De vill inte spela enligt samma regler som andra partier. De vill inte ställas till svars, de vill inte ifrågasättas.

Och de vill inte att det svenska folket ska ha tillgång till fri och oberoende journalistik. Det är ju enklare så; folk som inte vet är lättare att lura. Vi har sett det i andra länder där högerpopulister fått makt, nu ser vi det här i Sverige.

Det räcker inte att Ulf Kristersson säger att det Sverigedemokraterna gör är allvarligt, han behöver göra mer än så. Han regerar med stöd av ett parti som använder samma metoder som Ryssland använder i sina påverkansoperationer. Han är statsminister i Sverige och det är uppenbart att Sverigedemokraterna gör detta medvetet och inte alls har för avsikt att ändra sin strategi. Ulf Kristersson måste nu våga markera mot Sverigedemokraterna och kräva att de ska sluta.

Kalla faktas avslöjande måste få konsekvenser. Sverigedemokraternas trollfabrik kan inte få fortsätta att sätta agendan för samhällsdebatten. Deras syfte är att bedra det svenska folket. De ska inte få lyckas.

Robert Olesen, ordförande Socialdemokraterna i Kronoberg

Lavinia Strömberg, ordförande Socialdemokraterna i Alvesta kommun

Andreas Eidevåg, ordförande Socialdemokraterna i Lessebo kommun

Tommy Linnér, ordförande Socialdemokraterna i Ljungby kommun

Annons

David Svensk, ordförande Socialdemokraterna i Markaryds kommun

Magnus Carlberg, ordförande Socialdemokraterna i Tingsryds kommun

Peter Danielsson, ordförande Socialdemokraterna i Uppvidinge kommun

Tomas Thornell, ordförande Socialdemokraterna i Växjö kommun

Stefan Jönsson, ordförande Socialdemokraterna i Älmhults kommun

Annons
Annons
Annons
Annons