Annons

Debatt: ”Tåget ska vara snabbare än bilen och billigare än flyget”

Det skriver Magnus P. Wåhlin (MP), kommunalråd i Växjö och fyra på MP:s lista i EP-valet.
Publicerad 3 april 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus P Wåhlin, kommunalråd i Växjö.
Magnus P Wåhlin, kommunalråd i Växjö.Foto: David Färdigh

Är det rimligt att det är mycket lättare att boka en flygbiljett än vad det är att boka en tågbiljett i Europa? Självklart inte! Transporterna inom EU står för ungefär 25 procent av EU:s totala växthusgasutsläpp så det är verkligen dags att minska dom.

För oss miljöpartister är det självklart att det ska vara lättare att leva miljösmart. För den som vill ta med familjen eller åka med kompisgänget till Italien, Frankrike eller Spanien på semestern ska det vara lätt att boka tågbiljetter. Vi behöver snarast lagstiftning i EU som ser till att det blir enklare att åka tåg och vara klimatsmart.

Annons

Den omställning av samhället som måste ske för att tackla klimatkrisen innebär också stora förändringar av våra transporter. Vi miljöpartister vill se järnvägen som det viktigaste transportsättet i Europa. Därför behöver vi bindande krav på att flytta trafik till järnvägen och därmed minska vägtransporterna och flyget. Tåget ska vara snabbare än bilen och billigare än flyget i vårt gröna Europa.

”Vi vet att järnväg är klimatsmart. Vi vet att vi befinner oss i en klimatkris.”

Trafiksektorn måste nå nettonollutsläpp redan 2040 och för att det ska kunna ske behöver järnvägsnätet inom EU utvecklas med ökad kapacitet i järnvägsnätet mellan Europas större städer och vi behöver högre standard på vagnar och signalsystem. Vi vet att järnväg är klimatsmart. Vi vet att vi befinner oss i en klimatkris. Kontentan av denna kunskap är att vi behöver mer tåg.

Tidtabeller och biljettbokning över hela Europa ska vara lika lätt för tåget som för flyget. Det är orimligt att tågbolagen inte kan tillhandahålla rimlig service för resenärerna. För oss gröna är det viktigt att så många som möjligt kan använda sig av tåg för resor i Europa.

Oavsett om det är en resa i tjänsten eller semester ska biljettpriserna sänkas. Interrailsystemet behöver bli billigare och smidigare.

Satsningar på mer tågtrafik är bra för Växjö, Kronoberg, Sverige och hela Europa.

Den nionde juni är det val till Europaparlamentet. Vill du också se smidigare och enklare tågsystem i Europa? Då måste du rösta för det. En röst på Miljöpartiet de gröna garanterar röster i Bryssel som tänker fortsätta kämpa för smidigare tågtrafik och för att bekämpa klimatkrisen.

Häng med oss till ett grönare och rimligare Europa!

Magnus P. Wåhlin (MP), Fyra på MP:s lista i EP-valet.

Annons
Annons
Annons
Annons