Annons

Debatt: ”Tidöavtalet håller på att exporteras till EU”

Debatt • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
bild 1/2
Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet Alice Bah Kuhnke (MP).
Magnus P Wåhlin
Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet Alice Bah Kuhnke (MP).
Magnus P Wåhlin

Magnus P. Wåhlin (MP), kandidat till EU-parlamentet, och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) skriver en debattartikel inför EU-valet.

Vi som lever i EU ska skatta oss lyckliga för vår union, men vi kan aldrig ta det för givet. Världens friaste region kantas av krig på vår kontinent, och är en demokrati på tillbakagång.

Annons

Den 9 juni är det EU-val. Kriserna vi står inför är av sällan skådat slag och vi politiker har ett stort ansvar. I kristider vänds blickarna mot oss. Hur vi agerar skapar inte bara ett motståndskraftigt samhälle, utan även en motståndskraftig demokrati. Utan politiska lösningar som på riktigt möter samhällsproblemen, minskar tilliten och ökar misstroendet mot demokratin.

Det är livsfarligt.

”Sverigedemokraterna hymlar inte med sina ambitioner att se Tidöavtalet i Europaparlamentet, och förflyttningen ser vi även hos M och KD.”

Därför borde fler reagera med fasa på vad som håller på att hända. Tidöavtalet håller nämligen på att exporteras till EU. Med berått mod har regeringen med precision avskaffat Sveriges ledarskap i klimatfrågan. Nu kan det hända i EU. Sverigedemokraterna hymlar inte med sina ambitioner att se Tidöavtalet i Europaparlamentet, och förflyttningen ser vi även hos M och KD.

Vi har under mandatperioden följt och granskat hur M och KD faktiskt röstar, inte bara vad de säger. Och trenden är tydlig. Tusentals omröstningar visar att M och KD successivt rört sig närmre SD och ytterhögern, med efterföljande bottenbetyg i utvärderingarna av klimatpolitiken. SD rör sig följaktligen än mer högerut.

Som en konsekvens höjs röster för pausad klimatpolitik. SD går till val på att riva upp EU:s klimatpolitik, och Ulf Kristersson kräver paus. Det svenska exemplet borde avskräcka, inte inspirera högerns europeiska partivänner.

Miljöpartiet är alternativet för de som vill se en aktiv klimatpolitik som ökar takten. Vi måste visa världen att en rättvis omställning är möjlig. Vi är alternativet som löser problemen och inte lämnar dem olösta till våra barn och barnbarn. Vi vill bygga en motståndskraftig demokrati, där ingen lämnas utanför och alla har en röst. Vi vill kämpa för ett EU som står upp för frihet och demokrati.

Valet är ditt den 9 juni.

Magnus P. Wåhlin (MP), kandidat till EU-parlamentet, Kronobergs län och kommunalråd i Växjö.

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons