Annons

Debatt: Trygghetsboende bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet

Under de senaste åren har Centerpartiet drivit frågan om trygghetsboende, med fokus mot ofrivillig ensamhet.
Debatt • Publicerad 12 mars 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet vill agera mot ensamheten och investera i trygghetsboenden som främjar gemenskap, välbefinnande och meningsfulla relationer, skriver debattskribenterna.
Centerpartiet vill agera mot ensamheten och investera i trygghetsboenden som främjar gemenskap, välbefinnande och meningsfulla relationer, skriver debattskribenterna.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett exempel är trygghetsboendet Ingelbo intill Kvarngården i Ingelstad, där har man lyckats skapa en plattform för gemenskap och trivsel. Anders Bengtsson C, tidigare ordförande i Vidingehem, har spelat en central roll i att driva fram denna förändring. Idag vittnar man om uthyrda lägenheter, hög trivsel och efterfrågan på fler bostäder av liknande karaktär.

För Centerpartiet är det nu viktigt att investera i trygghetsboende i våra övriga tätorter, då vi vet att det viktigaste för att motverka ensamhet är att finnas i ett sammanhang. Det sociala livet finns oftast där man levt länge och att då få möjlighet att bo kvar i ett tryggt boende gynnar hälsan. Ensamhet är ett av vår tids största hälsohot oavsett ålder. Det är dags att hitta lämpliga platser och möjliga objekt för om eller tillbyggnad. Gärna intill särskilda boenden, skola, fritids eller förskoleverksamhet. Att mötas mellan generationer skapar glädje i tillvaron.

Annons

Ensamhet utgör ett akut hälsohot. Trygghetsboende med en bovärd ett antal timmar i veckan för att bistå med olika former av service och aktiviteter ger möjligheter till ett välbefinnande. Endast fantasin sätter gränser för vilka aktiviteter och gemenskaper som kan skapas inom ramen för dessa boenden.

Enligt Socialtjänstlagen har varje individ rätt till en meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. För att uppfylla denna rättighet krävs fler trygghetsboenden med en garanti för de över 85 år.

Centerpartiet vill agera mot ensamheten och investera i trygghetsboenden som främjar gemenskap, välbefinnande och meningsfulla relationer. Genom att fortsätta arbeta för att skapa fler sådana boenden i hela kommunen kan vi bygga ett samhälle som är mer inkluderande och omsorgsfullt för oss alla.

Trygghetsboende är en viktig fråga för Centerpartiet!

Centerpartiet Växjö

Kerstin Vinnersten, ledamot omsorgsnämnden

Margareta Jonsson, ersättare omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons