Annons

Debatt: ”Upp till bevis för regionen och den nya direktören att visa på resultat”

Jeanette Örtenholm, distriktssköterska och förtroendevald Vårdförbundet, skriver i en debattartikel om fackens motstånd mot att tillsätta Ewa Ekman som ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.
Debatt • Publicerad 5 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ewa Ekman och Region Kronoberg.
Ewa Ekman och Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic, Jonas Engman

Samtliga fackförbund, med andra ord medarbetarna som jobbar i regionen, har ställt sig oeniga till det här beslutet att tillsätta Ewa Ekman som ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Det har anställts en person som har kostat skattebetalarna i kommunen drygt en miljon kronor för att hon inte fick stanna kvar i sin chefspost i Växjö kommun. Anledningen ska ha varit att styret i kommunen ville ha ett mer ”inlyssnande och tillitsbaserat ledarskap”.

Annons

Med andra ord får vi i regionen en hälso- och sjukvårdsdirektör som Inte är inlyssnande och inte har ett tillitsbaserat ledarskap. Vi kan inte säga något säkert om huruvida hon är ”en driven, klok och nyfiken ledare” som Ida Eriksson (M) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden beskriver Ewa Ekman. Men den fackliga referenstagningen ska ha visat på andra ledaregenskaper, som inte överensstämmer med målbilden av en ny ledare som kan bidra till en kulturförändring i den här regionen.

Ewa Ekman kan ha ”utfört omställningsarbete med gott resultat”, också detta Ida Erikssons (M) beskrivning. Men egenskaper i hennes ledarskap baseras inte på tillit och att vara en inlyssnande ledare. Är det ett sådant ledarskap regionen behöver efter den rapport som presenterats om tystnadskulturen som råder i regionen?

De signaler som ett sådant här beslut ger är att den toppstyrning som vi upplever präglar regionen nu kommer fortsätta. Vi anser att vi har många chefs- och administrativa befattningar i regionen där man upplevs hålla varandra om ryggen. Vi har brist på en öppen och konstruktiv dialog, kritiska röster som vill bidra till förändring och förbättring av organisationen tystas, och engagerad och kompetent personal lämnar regionen.

Vi behöver en konstruktiv dialog. Vi behöver känna att vi blir lyssnade till. Att det finns ett intresse och engagemang från ledningen i regionen att se till helheten, och hur vi alla kan hjälpas åt och samarbeta för att förbättra våra möjligheter till känslan av att göra ett gott arbete för våra patienter.

Vi kan hålla med om att det är olyckligt nu att den nya hälso- och sjukvårdsdirektören döms ut innan hon ens börjat sitt jobb, som Ida Eriksson (M) beskrev det i intervju med SR P4. Men domen upplevs befogad mot bakgrund av tidigare bristande ledarskap som framkommit från kommunen och från facklig referenstagning.

Vår nya hälso- och sjukvårdsdirektör startar sitt jobb i en uppförsbacke, men det är inte en uppförsbacke som fackförbunden och därmed vi anställda i regionen har skapat. Det är upp till bevis för regionen och den nya direktören att visa på resultat för att få den kulturförändring i Region Kronoberg som regionstyrelsen själva säger att de vill driva.

Jeanette Örtenholm

Distriktssköterska

Förtroendevald Vårdförbundet

Läs Smålandspostens intervju med Ewa Ekman efter att hon fått jobbet som ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg:

Annons
Annons
Annons
Annons