Annons

Debatt: ”Utifrån felaktig fakta misstänkliggör majoriteten den framgångsrika vuxenutbildningen”

”Slå inte sönder vuxenutbildningen i Växjö”, skriver Per Hammar, Branschchef Almega Utbildningsföretagen, i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet påstod i en debattartikel att endast 23 procent av männen når godkända resultat i SFI. Men det stämmer inte, enligt Per Hammar. Bilden är tagen vid en SFI-lektion.
Centerpartiet påstod i en debattartikel att endast 23 procent av männen når godkända resultat i SFI. Men det stämmer inte, enligt Per Hammar. Bilden är tagen vid en SFI-lektion.Foto: TT

Debatten pågår om hur vuxenutbildningen i Växjö ska se ut i framtiden. Växjös framgångsrika modell med valfrihet för de som vill studera i kombination med krav på auktorisation för utbildningsanordnare har lett till höga resultat.

I Växjö är det både många som studerar allmänna ämnen, Svenska för invandrare SFI och en yrkesutbildning. Idag har yrkesutbildningarna fler än 470 deltagare, betydligt fler än i de flesta jämförbara kommuner. 80 procent av dem förväntas gå klart utbildningen och av dem får 90 procent jobb.

”Verkligheten är att cirka 70 procent av dem som avslutar en SFI-kurs når godkänt resultat.”
Annons

Ett par styrande lokalpolitiker från Centerpartiet ifrågasätter resultaten i Svenska för invandrare (SMP 21/2). Enligt företrädarna är det bara 23 procent av männen och 34 procent av kvinnorna som når godkända resultat.

Tyvärr stämmer inte den här statistiken. Verkligheten är att cirka 70 procent av dem som avslutar en SFI-kurs når godkänt resultat.

Företrädare för S-V-MP-C i Växjö använder en mätmetod där även de som inte gått klart kursen bedöms vara icke-godkända. Utifrån dessa felaktiga fakta misstänkliggör majoriteten nu hela den framgångsrika modellen för vuxenutbildningen.

Varför ger de styrande politikerna en bild av att vuxenutbildningen i den egna kommunen fungerar dåligt när det mesta är bra? Tvärtom borde politikerna lyfta fram vuxenutbildningens betydelse för att företagen ska hitta arbetskraft och för att minska arbetslösheten.

Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Det är viktigt att förbättra resultaten i Svenska för invandrare så att fler får chansen att gå klart utbildningar och bli anställningsbara. Från utbildningsbranschen vill vi sträcka ut handen till den politiska ledningen att tillsammans fortsätta utveckla kvaliteten i utbildningarna så att fler i Växjö utbildar sig och når godkända resultat. Vi vill och förväntar oss att få delta i dialogen med kommunen om hur vuxenutbildningen kan bli ännu bättre än vad den redan är idag.

Per Hammar

Branschchef Almega Utbildningsföretagen

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons