Annons

Debatt: ”Våldet från högerextremister sker inte i ett vakuum”

”Solidariteten är vår styrka och den kommer att vinna”, skriver Vänsterpartiet i Kronoberg i en debattartikel efter attacken mot det politiska mötet i Gubbängen.
Debatt • Publicerad 2 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
bild 1/2
Kerstin Wiréhn (V).
Linnea Naess (V).
Kerstin Wiréhn (V).
Linnea Naess (V).

Under onsdagen 24 april så arrangerade Vänsterpartiet Farsta ett öppet möte om strategier för att motverka den fascistiska samhällsutvecklingen. På plats fanns representanter för Vänsterpartiet, Miljöpartiet, den antirasistiska Stiftelsen Expo, grävande journalister och intresserade medborgare. Mötet avbröts av flera maskerade män som attackerade mötesdeltagare och arrangörer med attackspray och rökgranater. Polis, ambulans och räddningstjänst kallades till platsen och tre personer fick föras till sjukhus efter att ha blivit misshandlade.

”Det som skedde i Stockholm var ett riktat och planerat angrepp mot såväl Vänsterpartiet som demokratin och antifascismen”

Våldet från anti-demokratiska krafter och högerextremister sker inte i ett vakuum, de hämtar näring ur det politiskt skapade ojämlika samhället, där högerextrema har fått ett större spelutrymme. Vi kan inte låta dess krafter vinna. De vill skapa rädsla och osäkerhet för att tysta och kuva demokratin. Tillsammans är vi starka, tillsammans kan vi stå emot deras försök att ingjuta rädsla. De ska inte lyckas tysta eller skrämma oss. Mot den här utvecklingen så krävs det medveten organisering av alla oss som vägrar tillåta oss att splittras av den högerextrema retoriken. Vanligt folk har inget att vinna på deras splittringsförsök. Solidariteten är vår styrka och den kommer att vinna!

Annons

Det som skedde i Stockholm var ett riktat och planerat angrepp mot såväl Vänsterpartiet som demokratin och antifascismen. Utifrån detta så kommer vi fortsätta att kämpa mot högerextremismen och istället samla folk för jämlikhet och ett samhälle där vi tar hand om varandra.

Linnea Naess, ordförande Vänsterpartiet Kronoberg

Kerstin Wiréhn, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons