Annons

Debatt: ”Vem är det som har fått kommunen att vilja torrlägga simhallen?”

Hyckleriet breder ut sig, skriver Lennart Burde för Växjö Forum.
Debatt • Publicerad 2 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lennart Burde, här i talarstolen inför regionfullmäktige.
Lennart Burde, här i talarstolen inför regionfullmäktige.Foto: Elvedin Basic

I Smålandsposten kunde vi i fredags läsa om riksdagspolitiker som missbrukar kokain. Hur trovärdigt är det att fördöma partyknarkare, att stå fast vid nollvisionen, om man själv tar droger på jobbet. Förtroendet för våra politiker raseras.

Det gäller inte bara på riksnivå, utan i hög grad även lokalt.

Annons

När det gäller en ny simhall anlitade Växjö kommun år 2021 konsulten Mille Örnmark på WE group, för att göra en ”second opinion”-utredning.

Samma företag hade tidigare ritat förslag på nya simhallar i Växjö. Simhallsgruppen ifrågasatte konsultens opartiskhet, men Anna Tenje skrev i Smålandsposten att kommunen hade fullt förtroende för Mille Örnmark. I Kalla Fakta avslöjades sedan konsulten som den icke trovärdiga Badhuskungen. I fredags fick konsulten årets Johnny Bode-pris, som varje år delas ut till en offentlig person som trampat i klaveret och ställt till det för sig själv och sin omgivning. Mille Örnmark skrev i sin utredning, utan belägg, att simhallen var helt slut och borde torrläggas.

”Vad simhallen skall innehålla är fortfarande oklart.”

Nu vill politikerna göra exakt detta. Vem är det som har fått kommunen att vilja torrlägga simhallen? Patrik Åkesson (KD) skrev även i en debattartikel att han och partikollegan Jon Malmqvist ”tidigt i processen aktivt tog till oss respektive sökte information om status/skick på nuvarande anläggningen”. Där borde Mille Örnmarks rapport väga tungt eftersom jag inte sett andra externa officiella rapporter.

I det politiska ledarskapet ingår att samverka med medborgarna. Simhallsgruppen har lämnat förslag på den absolut enklaste lösningen. En renoverad och tillbyggd simhall. Politiker har undvikit saklig debatt och har överhuvudtaget inte sett på denna möjlighet, eftersom man vill bygga en helt ny simhall.

Malin Lauber (S) sa sig vilja ”vända på alla stenar” för att få fram ett bra beslut om ny simhall. Istället togs ett mycket förenklat beslutsunderlag fram inför beslutet om Bäckaslöv. Vad simhallen skall innehålla är fortfarande oklart. En ny simhall skall kosta 600 miljoner kronor heter det, trots att det saknas kalkyler. Frågor ställs till Malin Lauber men svaren uteblir.

Förtroendet för våra politiker eroderar.

Lennart Burde, Växjö Forum

Annons
Annons
Annons
Annons