Annons

Debatt: ”Vi drömmer om en vit jul”

”För en del barn är det en månad förknippad med oro och ont i magen och de önskar att jullovet var över innan det ens börjat.”, skriver företrädare för IOGT-NTO.
Debatt • Publicerad 24 december 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För dessa barn står trygga och nyktra vuxna högst upp på önskelistan”, skriver företrädare för IOGT-NTO.
”För dessa barn står trygga och nyktra vuxna högst upp på önskelistan”, skriver företrädare för IOGT-NTO.Foto: TT

Många av oss längtar efter julen. Men för en del barn märks det att december är en av tiderna på året då svenskarna dricker alkohol som allra mest. För en del barn är det en månad förknippad med oro och ont i magen och de önskar att jullovet var över innan det ens börjat.

För dessa barn står trygga och nyktra vuxna högst upp på önskelistan. Julen 2022 fick stödlinjen hos Bris, Barnens rätt i samhället, fler samtal än någonsin under jullovet. Det var en ökning med 19 procent jämfört med året innan. Bris själva beskriver hur antalet samtal om allvarlig psykisk ohälsa har ökat och fler samtal handlar om våld, övergrepp och kränkningar.

”Vi tycker att alla barn har rätt till ett tryggt och roligt jullov”
Annons

Du som vuxen kan finnas där för barn både innan, under och efter julen. Som trygg, nykter vuxen kan du spela en stor roll i att se och finnas där för barn i din omgivning.

Vit Jul är en kampanj initierad av nykterhetsrörelsens fyra förbund, organisationen IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF och JUNIS barnorganisationen.

Vi tycker att alla barn har rätt till ett tryggt och roligt jullov, därför arrangerar Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV, och IOGT-NTO jullovsaktiviteter kostnadsfritt i länet för barn och unga i länet på tolv olika orter. Det handlar om trolleri, sagostunder och musikprogram.

Hjälp oss att sprida budskapet. Tillsammans kan vi göra en positiv skillnad för barn och unga i vår närhet. När samhället stänger för julledighet, öppnar vi vår dörr lite extra – för alla barns rätt till fina jullovsminnen.

God Vit Jul.

För IOGT-NTO:

Bodil Hansen

Ninnie Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons