Annons

Debatt: ”Vi inte kan bedriva säker kvinnosjukvård under dessa förutsättningar”

Samtliga läkare på Kvinnokliniken i Växjö har skrivit en gemensam debattartikel där de protesterar mot det de kallar för en splittring av kliniken.
Debatt • Publicerad 11 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Förutom splittring av kvinnosjukvården innebär det även färre totalt antal BB-platser och att partners inte kommer kunna stanna på BB i lika stor utsträckning som tidigare.”, skriver läkarna på kvinnokliniken i Växjö.
”Förutom splittring av kvinnosjukvården innebär det även färre totalt antal BB-platser och att partners inte kommer kunna stanna på BB i lika stor utsträckning som tidigare.”, skriver läkarna på kvinnokliniken i Växjö.Foto: Claudio Bresciani/TT

En nedmontering av kvinnosjukvården håller på att ske mot medarbetarnas vilja. Sjukhusledningen har beslutat flytta gynavdelningen till andra änden av sjukhuset för att samlokalisera med kirurgavdelning 33 som har bemanningsproblem. Detta kommer innebära stora försämringar för kvinnorna i Kronoberg!

Vi har genom samverkan, skrivelser samt 6:6A-anmälan starkt motsatt oss ovanstående plan. Flertalet risk- och sårbarhetsanalyser har utförts och visat patientsäkerhetsrisker. Vi har kallat till samtal med sjukhuschef men vår oro togs inte på allvar utan man gick vidare med beslutet. Vi bedömer nu att vi inte kan bedriva säker kvinnosjukvård under dessa förutsättningar!

Annons

I nuläget ligger förlossning, BB och gynavdelning i samma lokal. Närheten innebär samarbete mellan professioner vid akuta tillstånd. Neonatalavdelningen ligger också i anslutning men lokalerna är otillräckliga. Därför sker nu en ombyggnation med resultatet att neo tar över hälften av BB-rummen.

”Vi har framfört flera alternativa förslag men samtliga har förkastats av sjukhusledningen.”

Man har nu beslutat att gyn ska flytta ut från lokalen för att ge plats åt BB. Förutom splittring av kvinnosjukvården innebär det även färre totalt antal BB-platser och att partners inte kommer kunna stanna på BB i lika stor utsträckning som tidigare. Självklart behöver neo bättre lokaler, men vi önskar en helhetslösning som inte raserar vår klinik!

Jourtid ska en ensam läkare på kvinnokliniken ta hand om komplikationer på förlossningen, gynakutbesök samt svårt sjuka kvinnor på gynavdelning. Det krävs ofta snabba åtgärder och beslut då det kan handla om enstaka minuter mellan liv och död för både mor och barn. Att splittra vår akutverksamhet på två enheter med långt avstånd från varandra kommer leda till fördröjd åtgärd vid akuta förlossningssituationer, längre väntetider på gynakuten och risk för vårdskador om akut handläggning fördröjs! Dessutom försvinner möjligheten för barnmorskor och sjuksköterskor på gyn att samarbeta vid akuta händelser. På frågan om det kommer bli farligare att föda barn eller ha en akut gynåkomma i Växjö svarar vi läkare ärligt: Ja, jourtid kommer det vara det!

Vi har framfört flera alternativa förslag men samtliga har förkastats av sjukhusledningen. Vår uppmaning till arbetsgivaren är: Ta vår oro för patientsäkerheten på allvar, så att vi tillsammans kan förbättra vården för kvinnorna i Kronoberg, inte nedmontera den.

Samtliga läkare på Kvinnokliniken Växjö:

Maud Carlfalk

Kira Kersting

Madelaine Ahlgren

Alexandra Lange-Brock

Fatin Hindi

Annons

Anni Jakobsen

Tatjana Magnusson

Fatemeh Taheri-Johansson

Ellen Eriksson

Annika Jönsson

Lenka Kresanekova

Pia Keijser

Jennie Ronéus

Emmie Rydström

Felicia Wallon

Annons

Obaida Awad

David Eriksson

Jenny Danielsson

Frida Kristiansson

Hannah Lassesson

Camilla Petrén

Kajsa Rydström

Ida Svensson

Amanda Tidegran

Annons
Annons
Annons
Annons