Annons

Det är hög tid att sluta prata och börja agera

Förstår ni hur absurt det blir att först be oss att öppna våra hjärtan och hjälpas åt under flyktingvågen 2015 och sen, över två år senare, vända på kappan och sparka ut våra bröder, systrar, barn och vänner, skriver läraren Terese Hansen.
Debatt • Publicerad 13 januari 2018

God fortsättning politiker!

Har ni haft en bra jul?

Annons

Är ni laddade inför valåret 2018?

Jag firade jul med mina föräldrar, mina syskon och deras familjer i år. Det var en helt vanlig jul med massor av mat, julklappar och diskussioner sent in på kvällarna. Den enda skillnaden var att en av oss lever med fyra avslag från Migrationsverket och ett utvisningshot hängande över huvudet. Min nyvunne lillebror, Ahmad, som avgudades av alla syskonbarnen och visade sig vara en mästare på kurragömma. Ahmad som satt uppe till sent och pratade om allt från politik till relationer med oss. Vad är det som gör just honom annorlunda än oss andra?

Förstår ni hur absurt det blir att först be oss att öppna våra hjärtan, vara solidariska och hjälpas åt under flyktingvågen 2015 och sen, över två år senare, vända på kappan och sparka ut våra bröder, systrar, barn och vänner?

Förstår ni hur absurt det är att lägga pengar på att försörja, utbilda och sysselsätta tusentals ungdomar i mer än två år. Låta dem lära sig näst intill flytande svenska, lära dem om det svenska samhället, låta dem skaffa vänner, nya familjer och till och med jobb. Bara för att sen sparka ut dem?

Vet ni vad det kostar att föda upp ett barn i Sverige? Från graviditeten till den dag då hen kommit på vad hen vill göra med sitt liv, gått färdigt sin utbildning och skaffat sig ett första jobb?

Vad skulle det kosta att utbilda de ungdomar som redan finns här, som redan talar språket och har kommit in i samhället och som inte vill något hellre än att jobba?

Vet ni att det finns en stor brist inom många yrken i dag?

Varför tänker ni inte?

Ni pratar om signalpolitik och om att det inte går att låta en viss grupp stanna, för att då kommer alla sen och vill ha samma sak. Ni glömmer att signalpolitik kan ljuda åt många håll. Vad sänder ni för signaler till oss, era väljare? Vad sänder ni för signaler till alla de som tvingas sitta uppe till sent på nätterna och torka tårar eller försöka lugna en panikslagen ung människa? Vad sänder ni för signaler till de som tvingas se sin vän inlåst på ett förvar? Eller tvingas vinka av eller gömma sin bror eller syster? Eller genom Facebook måste lära sig hur man skriver juridiska texter, för att ingen annan gör något för att rädda den de älskar? Vad sänder ni för signaler till alla oss tror ni?

Ja, det är Migrationsverket som fattar beslut och det vore ministerstyre om ni la er i enskilda fall, jag vet, men det är ytterst ni som är ansvariga för de regler som Migrationsverket måste följa. Ni borde också vara ansvariga för att kolla upp så att de sköter sitt uppdrag.

Annons

Ja, självklart måste vi ha en reglerad invandring och det måste finnas regler och ordning och reda, men någon ordning och reda finns inte i dag när två bröder med exakt samma historia kan bedömas olika. När en lillebror plötsligt blir äldre än sin storebror och när unga människor långsamt bryts ner psykiskt av den politik ni har skapat. Vad är det för ordning och reda med en myndighet som gör så många fel? Var finns ordningen och redan i en politik som får människor att bryta ihop, gå på knäna och sjukskriva sig för att de inte mäktar med mer?

Vad är det för ordning och reda med en flyktingpolitik som till slut får besvikna, psykiskt nedbrutna unga människor att lämna landet och söka sig vidare ut i Europa till en osäker framtid och ett liv på gatan? Eller ännu värre, att ta sina liv? Känner ni er stolta över en sådan politik?

Situationen som uppstod 2015 var unik och det är bara logiskt att en unik situation kräver en unik lösning. Är det inte på tiden att de som fått vänta i mer än två år kan få lite lugn och ro nu? Vill ni inte hitta en lösning på detta nu, innan det är dags för val?

Det är hög tid att sluta prata nu och börja handla.

Terese Hansen, lärare och engagerad för ensamkommande

Annons
Annons
Annons
Annons