GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det finns lösningar på bostadsbristen!

Måndagen den 3 oktober är det Internationella Hyresgästdagen såväl som Internationella dagen för boende- och bebyggelsefrågor. Tre av tio svenska hushåll har sitt hem i en hyresrätt. Det hyrda boendet möjliggör för människor i alla delar av livet att hitta ett tryggt, eget boende utan krav på stora besparingar på banken. För samhället bidrar hyresrätten till ökad rörlighet på arbetsmarknaden och ekonomisk stabilitet. Ändå behandlas hyresrätten styvmoderligt av politiken.
Debatt • Publicerad 2 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bygg fler bostäder med rimlig hyra. Det är ett av Hyresgästföreningens förslag på hur politiker kan göra bostadsmarknaden bättre.
Bygg fler bostäder med rimlig hyra. Det är ett av Hyresgästföreningens förslag på hur politiker kan göra bostadsmarknaden bättre.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det har under många år byggts för få hyresrätter och de som byggts har varit för dyra för människor med normala inkomster.

Bostadsbristen och bo-orättvisan drabbar inte alla lika, men i slutändan går den ut över hela samhället. Därför har vi på Hyresgästföreningen tre förslag på hur politiker kan göra bostadsmarknaden bättre:

1. Bygg fler bostäder med rimlig hyra. Det statliga investeringsstödet måste återinrättas och utvecklas till ett förmånligt bygglån för att hålla uppe byggandet när konjunkturen viker.

2. Hållbara renoveringar och stopp för renovräkning. Det behövs statligt stöd till upprustning, stärkt ställning för hyresgäster vid omfattande renovering samt förbättrade möjligheter för bostadsbolag att skattefritt fondera pengar till underhåll.

3. Rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Införande av låg, fullt avdragsgill moms på hyran och ett avskaffande av fastighetsavgiften på hyresfastigheter skulle göra mycket för att skapa rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna.

Efter valet den 11 september har vi fått en ny regering och lokalt har partier fått förnyat förtroende eller nytt styre. Nu är det dags att ta tag i bo-orättvisan! Låt den 3:e oktober bli startskottet för en ny och bättre bostadspolitik!

Bo Karlsson, ordförande Hyresgästföreningen i Växjö

Jan-Erik Rydberg, ordförande Hyresgästföreningen i Alvesta

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.