Annons

Det finns många lärdomar vi måste dra av kriget i Ukraina

Den första är såklart att vi måste ha ett försvar för att se till att rysk militär aldrig får en chans att göra det de gör i Ukraina i vårt land. En annan lärdom är att kärnkraftverk och andra storskaliga kraftverk inte är en bra idé om det skulle bli krig. Vi måste också lära oss att klara oss utan importerad olja och gas. Oljan och gasen är idag Putins främsta vapen mot de demokratiska länderna, men bara för att vi varit dumma nog att göra oss beroende av dem.
Debatt • Publicerad 8 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En traktor behandlar den bördiga svarta jorden i Ukraina.
En traktor behandlar den bördiga svarta jorden i Ukraina.Foto: ADAM IHSE / TT

Men den kanske viktigaste lärdomen är vikten av att ha en egen hållbar matproduktion som kan försörja vår befolkning. Jordbruksfrågorna hanteras idag i första hand på EU-nivå och det måste vara ett mål att göra EU oberoende av matimport. Inte bara för att krig kan störa försörjningskedjorna. Klimatförändringarna kommer att göra att jordbruket i några av de viktigaste jordbruksområdena i världen, till exempel Indien och Nordamerika, kommer att få se allt mindre skördar.

Vi kan dock inte bara förlita oss på EU. Idag producerar vi själva i Sverige bara hälften av det vi har på tallriken. Kan vi verkligen lita på andras solidaritet om bristen på mat blir allvarlig? Det säkraste måste vara att se till att vi har en tillräcklig matproduktion för att klara oss själva.

Annons

Det handlar givetvis om att skydda och bevara den jordbruksmark som vi har. Att vi inte bebygger den eller planterar skog på den. Men det handlar kanske i ännu högre grad om andra faktorer som att vi har tillräckligt många som är utbildade i hållbart modernt lantbruk. Om att vi har maskiner, silos och förädlingskapacitet.

Självklart behöver vi också beredskapsförråd för att klara oss under den tid som omställningen till egenproduktioner tar.

Jag skulle vilja att regeringen tillsätter en Skälvförsörjningskommission med representanter för lantbrukarna, handeln, konsumenterna och relevanta myndigheter, med uppgift att ta fram ett förslag till hur vi ska uppnå hållbar självförsörjning när det gäller livsmedel (och andra livsnödvändiga varor).

Lennart Adell Kind (MP), Växjö

”Idag producerar vi själva i Sverige bara hälften av det vi har på tallriken. Kan vi verkligen lita på andras solidaritet om bristen på mat blir allvarlig?”
Annons
Annons
Annons
Annons