Annons

Det finns vägar till sanningen men sällan på internet

I Smålandsposten den 29 maj fanns en debattartikel med rubriken ”Vem kan garantera att vi får sanningen?”. Författaren tar upp ett allvarligt ämne.
Replik • Publicerad 7 juni 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det är ingen nyhet att internet, framförallt Facebook, Twitter och Youtube, inte är platser för att leta relevant och sanningsenlig kunskap. Där finns massvis av troll utsända av politiker, underrättelsetjänster och andra makthavare, samt organisationer och företag.

Avsikten är att i deras anda övertyga oss med tvivelaktiga konspirationsteorier, påhittade nyheter och pseudovetenskapliga påståenden. Internetanvändaren som är ute efter snabb information blir vilseledd och mestadels grundlurad.

Annons

Författaren av debattartikeln föreslår tyvärr inga lösningar på problemet, bortsett från uppmuntran att läsa alla partiers partiprogram. Om man ansluter sig till uppfattningen att dessa inte bara är sagoböcker som gäller till valdagen för att därefter betraktas som makulatur, så finns en rad andra om än mera arbetskrävande och gammalmodiga metoder att hämta svar på sina frågor.

För det första kan man kontakta personen i fråga och be om ett förtydligande. Det gäller vetenskapskvinnor och -män likväl företagare som politiker.

Man kan för det andra inhämta en ”second and third opinion” av ”konkurrenter”. För det tredje kan man kontakta massmedier som förfogar över egna arkiv och kunskapsbaser och dessutom har tillgång till andra än större arkiv. Så arbetar nämligen de flesta journalister för att få en för ögonblicket sanningsenlig bild. Att fundera över den filosofiska frågan vad sanningen är finns tyvärr ingen plats här.

Detlef Quast, Fil Dr, D. Ph, Fd gästprof

Annons
Annons
Annons
Annons