Annons

Fick du inte höjd pension – skyll på regeringen!

Trodde du att du skulle få lite mer i plånboken när pensionen utbetalades i augusti?
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Riksdagsledamoten Katarina Brännström (M).
Riksdagsledamoten Katarina Brännström (M).Foto: Lena Gunnarsson

Men tråkigt nog om du är en pensionär som arbetat fullt men ändå har låg pension, på knappt 14 400 kronor i månaden eller mer så fick du inget tillägg, så som utlovats av Socialdemokraterna.

Tycker du att det är rättvist?

Annons

Sossarna skröt med att pensionärerna skulle få höjd pension i augusti, men det stämmer ju inte för alla. För det är endast de som har under 14 346 kronor i pension i månaden som får något av det tillägg som riksdagens majoritet beslutade. Och det är endast de som har pension under 11 846 kr som får maxtillägget som blir 800 kronor efter skatt. De som får tillägget har oftast arbetat deltid större delen av sitt yrkesliv, arbetat svart eller inte arbetat alls. Det gynnar alltså inte det arbetande folket, som är de som får betala kalaset via skattsedeln.

De som arbetat fullt och betalat skatt hela sitt yrkesliv får 0 kronor. Exempelvis får pensionärer som jobbat inom de vanligaste yrkena inget tillägg alls, så som många kommunanställda med relativt låga löner och därmed också låga pensioner. Detta är djupt orättvist, det har alltså inte lönat sig att gå till jobbet varje dag och slita hela dagarna. Det är att håna dem som bidragit till vår välfärd och vårt samhälle under sitt yrkesliv.

Om Moderaternas förslag vunnit hade höjd garantipension och höjt bostadstillägg på totalt 1 000 kronor getts till dem med lägst pensioner men så hade också skatten sänkts för alla pensionärer! Vi menar att det måste löna sig att ha arbetat, annars är det fel och orättvist. Dessutom ville vi ha en ”gas” som skulle ge mer pension när Sveriges ekonomi går för högtryck, precis som ”bromsen” som slår till vid djup ekonomisk nedgång. Allt detta röstades bort av regeringen och deras stödpartier.

Stora ord och vackra löften är sossarnas paradgren. Det arbetarparti som fanns en gång har i stället blivit allt mer av ett bidragsparti. Tänk på det när du röstar den 11 september!

Katarina Brännström, M, riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons