Annons

Ge upp idéen om alliansfrihet – gå med i NATO

Sverige står nu inför något historiskt. Sveriges riksdag har en majoritet att Sverige ska ha en NATO-option samtidigt har opinionen för ett NATO-medlemskap ökat.
Debatt • Publicerad 6 mars 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Melinda Prick, distriktsordförande för CUF Kronoberg, vill att Sverige går med i Nato.
Melinda Prick, distriktsordförande för CUF Kronoberg, vill att Sverige går med i Nato.Foto: HANS T DAHLSKOG

Det är Sverigedemokraterna som ändrat sin inställning till NATO-option som inte ska blandas ihop med ett medlemskap. En NATO-option är bra men ett medlemskap är bäst. Dagens Nyheter som kommit ut med en opinionsundersökning där en majoritet är för ett medlemskap. Jag, CUF och Centerpartiet vill samtliga att Sveriges regering ska ge upp idén om alliansfrihet och gå med i NATO.

North Atlantic Treaty Organization (NATO) är en transatlantisk allians som många västländer är medlemmar i. Grundbulten i alliansen är artikel 5. Denna delen i avtalet går ut på att om ett medlemsland blir beväpnat attackerad ska varje medlemsland se det som en attack mot sig. Vid en sådan attack ska medlemsländerna utöva sin rätt till individuellt eller kollektivt självförsvar, som erkänns i artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta innebär att alla medlemsländerna, regelrätt enligt FN, har tillåtelse att gå in i konflikten för att skydda sina allierade. Tillsammans kommer medlemsländerna omedelbart och i enlighet med varandra att vidta de åtgärder som de anser nödvändiga.

Annons

Ett NATO-medlemskap innebär en säkerhet som Sverige i nuvarande inte har. Detta trots att försvarsbudgeten har ökat, värnplikt har återinförts och regementen byggs upp igen. Sanningen är att vår bråkiga granne i öst är mycket starkare än oss och vi behöver allierade för att kunna vara trygga. I nuläget är det inte glasklart att länder i världssamfundet kommer att hjälpa oss. Säkerheten finns i alliansen och i artikel 5. Ett medlemskap är ett krav om vi vill garantera att Sverige med alla våra friheter och rättigheter finns kvar.

NATO-motståndare är rädda för är att lämna Sveriges så kallade “alliansfrihet”, men tänk en gång till. Under Andra världskriget var vi fega och hjälpte båda sidorna. I dag tillhör vi NATO:s närmaste krets av de som inte är medlemmar i alliansen och vi har sedan länge varit medlemmar i EU. Vi är inte alliansfria och har inte heller varit det. En vanlig missuppfattning är att medlemmarna i alliansen skulle dras in i ett annat medlemslands offensiv. Det ska klargöras att det inte är fallet, då en medlem måste bli attackerat. Dessutom har artikeln enbart aktiverats en gång. Det var vid 9/11.

Sverige är en av NATO:s så kallade “Partnerskap sker inom ramen Partnerskap för fred”. Detta innebär att Sverige deltar i NATO övningar så som Trident Juncture. Det nära samarbetet och medverkandet i sådana övningar har även varit avgörande för utvecklingen av den svenska försvarsförmågan då Sverige med partnerskapet får möjlighet att delta i större övningar med svårare komplexitet än vad Sverige själva kan genomföra. I ett medlemskap får vi detta samt en chans att yttra vår åsikt.

Vill vi garantera att Sverige förblir självständigt är NATO den garantin och det går ej att komma ifrån. Jag vill att vi ska utmana vår bild av ett “alliansfritt” Sverige och våga ta ett ställningstagande. Det är dags för regeringen att inse att Sverige behöver NATO.

Melinda Prick, distriktsordförande för CUF Kronoberg

””Jag vill att vi ska utmana vår bild av ett “alliansfritt” Sverige och våga ta ett ställningstagande. Det är dags för regeringen att inse att Sverige behöver NATO.””
Annons
Annons
Annons
Annons