GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gröna vågen hade aldrig skett utan fibernätet

Replik till ”Vår tvångsdigitaliserade landsbygd” av Bengt Johannisson professor och landsbygdsbo publicerad den 19 juli.
Replik • Publicerad torsdag 16:08
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fibernät är en viktig pusselbit för landsbygden, anser Britt-Louise Berndtsson.
Fibernät är en viktig pusselbit för landsbygden, anser Britt-Louise Berndtsson.Foto: Sprisse Nilsson

Det enda jag håller med om i din insändare är att det är beklagligt hur dagstidningen valt att samarbeta för att anse sig ha råd att distribuera tidningen på landsbygden. Paket och reklam distribueras till exempel och Posten kunde ha varit en partner. Vi protesterade rejält i Älmeboda socken då detta infördes, men utan positivt resultat.

När det gäller digitaliseringen på landsbygden är ju den en förutsättning för att inte områdena utanför städerna ska bli museum. Den ger möjlighet till att driva företag, arbeta och studera på distans, göra inköp, få avancerad sjukvård och omsorg, sköta bankärenden, hålla levande kontakt med nära och kära på avstånd, övervaka sin fastighet och flytta ut till folkhälsovänlig miljö med mera.

Hur menar du att Sverige och dess arbetsplatser, befolkning och studerande skulle klarat sig genom pandemin utan fiber eller annat snabbt bredband på landsbygden? Inte kommer vi framåt genom att sträva bakåt. Tvärtom! I Strongnet fibernät jobbar vi aktivt för att ansluta fler och förtäta det nät vi byggt med ideella krafter. Det är helt i linje med både lokala, regionala och nationella mål.

Välkommen på studiebesök i Tingsryds kommun, gärna i Rävemåla med omnejd, med Sparbanken Eken, friskolor, starkt föreningsliv och näringsliv. Häradsbäck i Älmhults kommun är ett annat exempel där man utvecklar och går före inklusive krisberedskap. Alstermo bygger ut till större privat vårdcentral. Agunnaryd ser till att bygden utvecklas. Bara några exempel på allt som växer i Kronoberg.

Jag vill påstå att den Gröna vågen 2.0 som startade redan innan pandemin och nu accelererat aldrig skulle skett utan fibernät och snabbt bredband. Den är ovärderlig.

Britt-Louise Berndtsson, Centerpartiet, stolt lantis, vice ordförande/kassör i Strongnet fiberförening samt styrelseledamot i Byanätsforum

”Jag vill påstå att den Gröna vågen 2.0 som startade redan innan pandemin och nu accelererat aldrig skulle skett utan fibernät och snabbt bredband. Den är ovärderlig”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.