Annons

Hållbart arbetsliv med en modern organisation

Växjö och Sveriges välfärdsåtagande ställer stora krav på kommunerna. Även vid ett oförändrat åtagande, beräknas antalet sysselsatta i välfärden, inklusive privata utförare, behöva öka med cirka 132 000 fram till 2029. Utöver det tillkommer 336 000 pensionsavgångar under samma period. Av de 13 200 personer som välfärden behöver öka med varje år, återfinns nästan hälften av ökningen inom vård och omsorg i kommunerna, främst i äldreomsorgen.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi ser vikten av få att fler vill arbeta heltid och att vilja förlänga sitt arbetsliv som en viktig del i att säkra Växjö kommuns kompetensförsörjning”, skriver Andreas Olsson (C), Ulf Hedin (M), Jon Malmqvist (KD) och Susanna Blad Röing (L).
”Vi ser vikten av få att fler vill arbeta heltid och att vilja förlänga sitt arbetsliv som en viktig del i att säkra Växjö kommuns kompetensförsörjning”, skriver Andreas Olsson (C), Ulf Hedin (M), Jon Malmqvist (KD) och Susanna Blad Röing (L).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi behöver lyfta de yrkesgrupper som vi idag har brist för säkra kompetensförsörjningen inom Växjö kommun så fler får upp ögonen för välfärdsjobben och fler som vill stanna kvar. Men vi behöver också organisera oss på nya sätt där digitaliseringen kan underlätta kompetensförsörjningen och befria medarbetare från vissa arbetsuppgifter. Det är därför särskilt prioriterat att stötta digitaliseringen där Växjö kommuns rekrytering är svårast och pensionsavgångarna är som störst. Välfärden behöver fler som går upp till heltid och fler som arbetar längre upp i åren. År 2019 var den genomsnittliga pensionsåldern knappt 64 år. Om avgångsåldern istället gradvis ökar till 67 år fram till 2029 minskar antalet årliga pensionsavgångar från 33 600 till 24 000.

Rekrytering och riktade åtgärder för att behålla befintlig personal är en nyckelfråga för att klara Växjöbornas välfärd. De senaste årens organisationsutveckling för att skapa en mer modern och attraktiv arbetsgivare är nödvändig för att öka kommunkoncernens attraktivitet som arbetsgivare. Ett hållbart arbetsliv, tar sin utgångspunkt i ett starkt, gott och nära ledarskap som lyfter fram den enskilde medarbetarens styrkor och låter enskilda att ta ansvar och utvecklas. Men inte minst, ser helheten i sambandet mellan organisation, arbetsgrupp och privatliv. Balans och ett gott förhållande i och mellan dessa grupper är av stor betydelse för både lojalitet, prestation och gott ambassadörskap för oss som arbetsgivare.

Annons

Vi ser vikten av få att fler vill arbeta heltid och att vilja förlänga sitt arbetsliv som en viktig del i att säkra Växjö kommuns kompetensförsörjning. Därför gör vi riktade insatser för; stärkt ledarskap och utbildningsinsatser om ett förlängt arbetslivs positiva inverkan på den kommande pensionen. Ökar möjligheten till en aktiv och rekreativ fritid med en andra höjning av friskvårdsbidraget till 2000 kronor per medarbetare och särskilt verksamhetsinriktade hälsofrämjande insatser i syfte att främja ökat välmående och god trivsel.

Låg sjukfrånvaro är i första hand en fråga om medarbetarnas välmående som vi vill prioritera, men när målet nås skulle dessutom kostnaderna för sjukfrånvaro minska väsentligt. Resurser som istället kan gå till Växjöbornas välfärd. Ökad frisknärvaro är betydelsefullt för ett hållbart arbetsliv för personalen och därmed ett viktigt långsiktigt målområde för oss som arbetsgivare.

Alliansen Växjö, kommunstyrelsens organisations och personalutskott

Andreas Olsson (C), Ulf Hedin (M), Jon Malmqvist (KD) och Susanna Blad Röing (L)

Annons
Annons
Annons
Annons