Annons

Har du råd med fyra år till av skattechocker och elkris?

Sverige har svåra ekonomiska problem. Inflationen är allvarligt hög, tillväxten är den lägsta i EU och reallönerna krymper. Sammantaget sätter det stor press på hushållens ekonomi. Enligt regeringens egna prognoser kommer en genomsnittlig arbetare ha mindre pengar 2025 än 2021. Utvecklingen präglas av en vänsterpolitik som sätter sina egna idéer före din plånbok.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Moderaterna lovar att alla ska kunna leva på sin lön eller pension, därför vill vi sänka skatter och bygga kärnkraft”, skriver Oliver Rosengren (M).
”Moderaterna lovar att alla ska kunna leva på sin lön eller pension, därför vill vi sänka skatter och bygga kärnkraft”, skriver Oliver Rosengren (M).Foto: Henrik Montgomery/TT

Alla ska kunna leva på sin lön eller pension i Sverige. Moderaterna vill sänka skatten på arbete, sparande, pension och bränsle. Socialdemokraterna har tvärtom höjt eller infört 46 skatter sedan 2014. För en vanlig tvåbarnsfamilj i Kronoberg har skatterna ökat med ungefär 18 000 kronor om året. Elkostnaderna har skjutit i höjden som en konsekvens av rödgrön energipolitik, inte minst nedläggningen av kärnkraft. Summerar vi skattechocken med elkrisen blir det ungefär 30 000 kronor i ökade kostnader för ett hushåll.

Elpriserna ska sänkas med grön, stabil, billig, el från ny kärnkraft. Moderaterna har föreslagit en rad åtgärder för att det ska kunna byggas ny kärnkraft i Sverige. Vi föreslår dessutom slopad skatt på kraftvärme, vilket skulle kunna frigöra motsvarande en kärnkraftreaktor av planerbar el, och ett tillfälligt högkostnadsskydd för att kompensera hushåll som drabbats av den rödgröna energipolitiken.

Annons

Socialdemokraterna fortsätter nedmontera arbetslinjen och har föreslagit att de som inte arbetar ska få mer pengar. Det tillsammans med andra förslag kostar närmare 50 miljarder kronor, men saknar finansiering. Bakom Socialdemokraternas bluffbudgetering i valrörelsen döljer sig skattehöjningar motsvarande 46 000 kronor per år för en vanlig familj. Utifrån partiernas förslag ser vi bland annat höjda bränsleskatter, höjd skatt på arbete och återinförd fastighetsskatt. Bara fastighetsskatten innebär över 20 000 kronor för en vanlig familj i villa eller bostadsrätt.

Socialdemokraterna vill styra Sverige med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. De har gemensamt skattehöjningar eller ofinansierade utgifter om ungefär 100 miljarder SEK. Det skulle med andra ord kunna bli en dubbelt så stor skattechock för dig. Bor du på landsbygden väntar dessutom en ny landsbygdsskatt, när Socialdemokraterna vill försämra reseavdraget för att kunna införa ett nytt avdrag för tunnelbaneåkare i Stockholm.

Vi lovar sänkt skatt på arbete, pension och sparande, så att dina ansträngningar lönar sig och du har råd att klara förändringar i världsekonomin. Vi lovar ett skattehöjarstopp, så att din ekonomi inte försämras av höjda skatter. Vi lovar att få ordning på energisystemet, så att elpriserna sjunker och stabiliseras.

Den 11 september är det val. Din röst avgör politikens inriktning. Fyra år för arbetslinjen, tryggheten och plånboken, eller fyra år till med bidrag, skjutningar och priskris. Moderaterna lovar att alla ska kunna leva på sin lön eller pension, därför vill vi sänka skatter och bygga kärnkraft.

Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat

”Vi lovar sänkt skatt på arbete, pension och sparande, så att dina ansträngningar lönar sig och du har råd att klara förändringar i världsekonomin. Vi lovar ett skattehöjarstopp, så att din ekonomi inte försämras av höjda skatter. Vi lovar att få ordning på energisystemet, så att elpriserna sjunker och stabiliseras.”
Annons
Annons
Annons
Annons