Annons

Hög skatt – inget självändamål för Vänsterpartiet

Nyligen träffade jag en företagare som tydligt förklarade att han aldrig skulle rösta på Vänsterpartiet eftersom han inte ville betala så mycket skatt. Då slog det mig att vi kanske har mer gemensamt än han tror.
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiet säger nej till Trafikplats Fagrabäck.
Vänsterpartiet säger nej till Trafikplats Fagrabäck.Foto: PER-ERIK SANDEBÄCK, SMÅLANDSPOSTEN

För mig är det ytterst viktigt hur vi använder skattepengarna. Det finns så många planer på stora projekt som ska finansieras med offentliga medel och politiker gödslar med våra gemensamma pengar som om det finns hur mycket som helst.

I kommunen säger Vänsterpartiet nej till Trafikplats Fagrabäck som beräknas kosta staten 292 miljoner och kommunen 80 miljoner. Vi vill i stället bygga till nuvarande rondell och hitta bra lösningar för framtidens trafik till ett betydligt lägre pris.

Annons

I regionen säger Vänsterpartiet nej till ett nytt sjukhus, som beräknas kosta 8 miljarder. I beräkningen är varken stigande ränta eller höjda byggkostnader inräknade och kostnader för både skyddsrum och vägar tillkommer. Det blir dyrt. Vi prioriterar i stället vårdens personal och kvaliteten på innehållet. Vi menar att det går att bygga om nuvarande sjukhus och hitta bra lösningar för framtidens vård till ett betydligt lägre pris.

I riksdagen säger Vänsterpartiet nej till svenskt Nato-medlemskap som kostar 500 miljoner om året och binder oss att lägga 2 procent av BNP på militär varje år. Det innebär en ökning med 60 miljarder på militära utgifter på ett år. Vi menar att det inte gör oss tryggare.

Hur ska allt detta finansieras? Kan det genomföras med låg skatt? Inser du vilka besparingar vi står inför i så fall?

Vänsterpartiet respekterar skattemedel. De behövs för välfärd. De pengar vi lägger på utbildning och vård ska användas till just detta och vara till nytta för elever och patienter. De ska inte hamna i fickorna på bolagsägare. Vänsterpartiet säger nej till skolkoncerner och vårdkoncerner som nu plockar ut miljardvinster. Det är inte det våra skattepengar ska gå till. Det är dags att det blir lite ordning och reda!

Jenny Danielsson, Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons