Annons

Hur stor blir frågan om äldreomsorg i Växjö kommun i valet?

Vi får helt enkelt inte tillåta besparingar på våra äldre. En trygg äldreomsorg måste få kosta.
Debatt • Publicerad 12 juni 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En trygg äldreomsorg måste få kosta, skriver Tomas Thornell, kommunalråd i opposition (S).
En trygg äldreomsorg måste få kosta, skriver Tomas Thornell, kommunalråd i opposition (S).Foto: Alvaro Barrientos

I mars 2022 skrev en kandidat till kommunfullmäktige, en liberal kandidat, följande ord här i Smålandsposten om äldreomsorgen i Växjö kommun:

”Man ska inte behöva få ångest för att det tar för lång tid innan någon kommer när man larmar. Man ska inte behöva vänta på att få gå på toaletten för att en av två på avdelningen har rast. Man ska inte behöva vänta tills halv elva för att få frukost för att personalen inte har tid. Så ser det faktiskt ut i dag för många äldre som är beroende av hjälp”. En liten bit längre ner i texten skrev kandidaten vidare ” Vi får helt enkelt inte tillåta besparingar på våra äldre. En trygg äldreomsorg måste få kosta!”

Annons

Nu har det gått cirka tre månader och den moderatledda minoriteten där Liberalerna sen länge ingår har släppt sin budget för 2023. Efter att ha sett de artiklar som Liberalerna har presenterat under våren i Smålandsposten så hade jag höga förväntningar – kanske skulle Liberalerna leverera den här gången. Men ack så fel jag hade. Det finns inte en krona för utökad verksamhet eller kvalitetsförbättringar inom äldreomsorgen i den moderatledda minoritetens budget. För att vi ska klara av verksamheten på samma nivå som 2022 behöver vi tillföra 37,6 miljoner kronor i högre hyror och demografiökningar. Det som tillförs i den moderatledda minoritetens budget är 37 miljoner kronor. Det finns alltså inget över till att göra det som liberalerna föreslår i sina publicerade texter.

Socialdemokraterna i Växjö delar de åsikter som skrevs av den liberala kandidaten. Vi får helt enkelt inte tillåta besparingar på våra äldre. En trygg äldreomsorg måste få kosta. Därför satsar Socialdemokraterna 64 miljoner, var av 27 miljoner ska gå för att just stärka bemanningen inom äldreomsorgen. Det kanske inte är tillräckligt men det är ett rejält första steg att stärka äldreomsorgen i Växjö kommun. Det är vi skyldig omsorgstagarna, det är vi skyldig våra medarbetare och det är vi skyldig alla vi som har, har haft eller kommer att ha en nära anhörig inom äldreomsorgen i Växjö kommun.

Tomas Thornell, kommunalråd i opposition (S)

Annons
Annons
Annons
Annons