GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Husbilsägare söker sig inte i första hand till campingar

Mikael Jeansson, kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd, svarar på insändaren "Oacceptabel campingkonkurrens".
Replik • Publicerad 19 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Södra Ekenkajen i Urshult är ingen campingplats, utan en knutpunkt för flera cykelleder både nationella, regionala och lokala sådana. Det är en populär plats för både lokalbefolkning och turister. Urshults sockenråd har under flera år lagt ner många timmar och arbete för att få till den nuvarande atmosfären på platsen med ambitionen att det ska vara en trevlig samlingsplats för både turister och den lokala befolkningen, helt enkelt för alla som vill vistas här. Södra Ekenkajen i Urshult är en kommunal rastplats med en offentlig toalett och en lekplats som bekostats av Urshults sockenråd.

Under sommaren är området extra populärt, vilket man kan förstå med läget och utsikten över sjön Åsnen. Kommunen har i samarbete med Urshults sockenråd under ett par år försökt att reglera hur man parkerar på området genom att lägga ut stenar och göra en parkeringsliknande grusplan med ett begränsat antal parkeringsplatser.

Målet har varit att skapa en mötesplats centralt i byn. En av ingångarna i projektet var att få ordning på alla husbilar som även innan projektet stod både vid Södra Ekenkajen och på andra platser vid Urshultsviken. Dessa stod ofta precis vid vattnet, blockerade båtramper med mera. Vårt mål har varit att minska antalet platser, skapa ordning och gärna slussa dem vidare till alla våra fantastiska campingar.

De senaste åren har det blivit mer och mer populärt att resa runt med husbil och husbilsturismen är under stark tillväxt. Med husbilen är man mer ”fri” än med husvagn och många husbilsägare vill hitta de mer unika platserna att ställa på. Denna grupp av människor är ofta väldigt köpstarka och betalar gärna för en bra och trevlig plats att ställa på, dock vill de kanske inte ställa på en ordinarie camping då de känner att de inte utnyttjar all den service som erbjuds på en campingplats utan man efterfrågar en enklare service. Vissa campingägare har även anpassat sina erbjudanden utifrån dessa förändrade behov. I Tingsryds kommun finns i dag inga ställplatser för husbilar, därför togs tidigare i år ett politiskt beslut om att kommunen ska genomföra en utredning och undersöka möjligheterna hur vi tillsammans kan bidra till ett öppet och välkomnande Tingsryds kommun. Denna utredning kommer att genomföras i dialog med näringar, föreningar och andra intressenter för att få en helhetssyn och förhoppningsvis även ett långsiktigt och hållbart förslag på hur vi kan öka vår attraktivitet.

Mikael Jeansson, kommunstyrelsens ordförande, Tingsryds kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.