Annons

Inga hemliga skolor i Växjö

Att ha tillgång till Växjös samtliga skolors elevsammansättning, lärartäthet, betygsunderlag etcetera borde vara en självklarhet.
Debatt • Publicerad 15 december 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber (S) och Martina Forsberg (S) tycker att friskolorna i Växjö kommun frivilligt ska släppa på sekretessen.
Malin Lauber (S) och Martina Forsberg (S) tycker att friskolorna i Växjö kommun frivilligt ska släppa på sekretessen.Foto: Jessica Gow/TT

Skolorna i kommunen ska inte vara affärshemligheter. Offentlighetsprincipen måste gälla både fristående skolor och när kommunen är huvudman. Skolans viktigaste uppdrag är att utbilda, och det är i skolan som Sveriges framtid formas. I svenska skolor utbildar vi barn och unga och sysslar inte med statshemligheter.

För att säkerställa kvaliteten är det viktigt att skolorna kan jämföras med varandra. Inte minst eftersom vi fortfarande har ett fritt skolval. Hur ska föräldrar och elever kunna välja om information hemligstämplas?

Annons

Därför har vi en uppmaning till friskolorna i Växjö kommun. Släpp frivilligt på sekretessen och berätta om er verksamhet för alla intresserade. Det borde ju ligga i allas intresse. Hemligheter gynnar varken kvaliteten eller valfriheten.

Invånarna har rätt att veta hur våra skattemedel används. Varken elever eller föräldrar är kunder på en marknad. De är invånare i en välfärdsstat. Genom att hemligstämpla skolornas verksamhet och betrakta dem som affärshemligheter kan varken föräldrar, journalister eller för den delen elever jämföra och granska utbildningen.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden

”Genom att hemligstämpla skolornas verksamhet och betrakta dem som affärshemligheter kan varken föräldrar, journalister eller för den delen elever jämföra och granska utbildningen.”
Annons
Annons
Annons
Annons