Annons

Insändare: Elever borde sluta vara så kräsna

Onsdagen den 2 maj 2018 skrevs en insändare riktat mot den svenska skollunchen och hur den har blivit grönare. Många elever gillar inte denna utveckling och går hungriga under skoldagen för att de inte äter ordentligt. Beror det kanske på att eleverna är för kräsna?
Insändare • Publicerad 5 maj 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Mark Hanlon

Med tanke på hur viktigt det är att minska konsumtionen av kött är skollunchen ett bra tillfälle att servera grön mat. Vegetariskt kan vara intressant och skapa en variation i många elevers matvanor. Det kan väcka nyfikenhet och kanske även locka elever att äta mer vegetariskt hemma. Svensk husmanskost och kött kan ses som konservativt i en värld där miljövänliga val blir allt viktigare.

Så varför äter inte eleverna ordentligt, och varför slängs det så mycket mat? Jag tror det största problemet är att eleverna är för kräsna. Jag har lärt mig i min uppväxt att den mat man tar ska man också äta upp. Därför slänger jag aldrig mat. Jag tar så mycket jag känner att jag orkar och behöver och slänger inte det minsta.

Annons

Jag tycker det är ett mycket nonchalant beteende att ta en massa mat och bara slänga det. Med tanke på att många barn runt om i världen får gå hungriga hela dagar är det skamfullt att vi bara slänger som vi vill.

Jag tycker att barn ska lära sig under uppväxten att den mat man tar ska man äta upp. Jag tycker även att elever ska lära sig att anpassa sig nya miljöer och inte förvänta sig att få det de vill.

Erik Persson

Annons
Annons
Annons
Annons