Annons

Insändarsvar: Alla ska känna sig välkomna till Visma Arena

Fotboll och Öster är något som engagerar och berör många. Det är i grunden något väldigt positivt. När det är match på Visma Arena skall alla känna sig välkomna, skriver Jens Magnusson, klubbchef i Östers IF:
Växjö • Publicerad 18 februari 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Östers klubbdirektör Jens Magnusson.
Östers klubbdirektör Jens Magnusson.Foto: David Johansson

Både den aktiva supportern på ståplats och barnfamiljerna på familjeläktaren. Med det följer också att visa respekt för varandra. Att som i insändaren kalla andra supportrar för ”slödder och böss” är inte att visa den respekten.

Det är också väldigt viktigt att hålla sig till sanning och fakta. Ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher är ett stort problem och något som vi måste komma tillrätta med inom svensk fotboll. Men en annan sak som också måste bli bättre är medias och myndigheters rapportering kring dessa ordningsstörningar. En överdriven och felaktig rapporteringen driver inte frågan i rätt riktning. Vi såg senast detta exempel i samband med matchen mot Värnamo förra veckan. Det ursprungliga 80 personerna som drabbat samman i en uppgörelse blev senare till 40 personer och slutligen till ett antal supportrar från Värnamo som hamnat i konfrontation med polisen. Det senare är självklart illa nog men väldigt långt ifrån den ursprungliga rapporteringen.

Annons

Det som författaren till insändaren skriver, att Östers målvakt ”uttrycker stöd för de som slänger bengaler från läktaren” är ren förvrängning av sanningen tyvärr. Det är bara att gå tillbaka och läsa intervjun med Robin i Smålandsposten. Däremot har vi självklart pratat med både Robin, övriga spelartruppen och all personal kring dessa frågor och om vikten att uttrycka sig i media på ett korrekt sätt som går i linje med föreningens värdegrund. Pyroteknik är olaglig och något som vi som arrangör har en skyldighet att arbeta mot. Det gör vi genom den exkluderingsmodell som är vedertagen i Svensk Elitfotboll. De personer som begår ordningsstörningarna skall identifieras och lagföras. Vi tror inte på kollektiva bestraffningar mot hela supporterkollektivet.

Något som är viktigt att komma ihåg är också att det är enskilda individer som begår ordningsstörningar. Det är inte East Front eller någon annan gruppering heller för den delen. Om vi ska peka på East Front varje gång en ordningsstörning inträffar så kommer vi att hamna väldigt fel i debatten.

Slutligen vill vi fastslå att våra supportrar är otroligt viktiga för föreningen. Det stödet som vi fick såväl på hemmaplan som på bortaplan under 2023 var helt fantastiskt. Vårt publiksnitt ökade med över 50 procent och familjeläktaren var slutsåld vid flera matcher under säsongen. Ett fint betyg som visar att det är och skall vara både tryggt och en upplevelse att gå på fotboll i Växjö.

Jens Magnusson, klubbdirektör Östers IF

Annons
Annons
Annons
Annons