Annons

Klokskap och dårskap

Enligt färska undersökningar, bland annat från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ägnar sig de äldre i vårt land, och framförallt de på 40-talet födda med bra pension, åt ett tilltagande och hälsovidrigt supande. Det förefaller i den andra änden, enligt forskarna, som att alkohol blir allt mindre intressant för landets unga.
Insändare • Publicerad 4 maj 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gunnar Holmström skriver om äldres alkoholvanor och ungas drogvanor.
Gunnar Holmström skriver om äldres alkoholvanor och ungas drogvanor.Foto: Martina Holmberg / TT

Då skulle man kunna dra slutsatsen att klokskapen ökar hos de yngre och att dårskapen växer bland de äldre. Men fullt så enkelt är det inte. Skadliga droger blir allt lättare för de unga att komma över och därmed stiger också antalet narkomaner och med det allt fler drogrelaterade förtidiga dödsfall.

Det förefaller som att gamla fylltrattar och unga narkomaner har en sak gemensamt i en önskan om att fly från verkligheten. Den allt mer omtalade och fruktade klimatkatastrofen kanske skrämmer de unga och det kanske finns en ökande fruktan för döden hos de äldre? Men förklaringar, undanflykter och ursäkter hjälper ju varken gamla eller unga som hamnat på vilse vägar.

Annons

Förutom den kemiska flykten från verkligheten finns många andra möjligheter – både väldigt farliga och ganska oskyldiga, som alla kan missbrukas och leda till att användaren fastnar i ett skadligt beroende. Att bryta ett etablerat beroende är vanskligt men fullt möjligt.

De beroende skall motiveras till en radikal livsstilsförändring. Piska och morot. Piskan motsvaras av att inse och acceptera alla negativa konsekvenser som verklighetsflyendet fört med sig. När det finns en vilja till förändring kommer moroten fram. Den besår i att både realistiskt och lockande presentera alternativa livsstilar. Det är en utmanande men inte omöjlig pedagogisk prestation.

Strävan är inte att försöka förändra verkligheten, utan i stället handlar det om att ändra attityden till verkligheten. Sanningen skall varken målas i svartvitt eller i alltför bjärta färger. Verkligheten skall godtas som den är utan krusiduller. Att med ro i sinnet acceptera det som inte går att ändra på skapar kraft för att ta tag i de enskildheter som man kan göra något åt.

Så här under vårliga dagar bidrar naturen bland annat med miraklet att en morot kan bli till genom att ett litet frö sätts ner i jorden. Det och allt annat i samband med markernas ljuva återfödelse skall man inte behöva fly ifrån.

Gunnar Holmström, Väckelsång, konstnär och beroendeterapeut

Annons
Annons
Annons
Annons