Annons

Kommunen försämrar för Växjös pensionärer

Det är intressant att jämföra hur olika kommuners äldrepolitik och äldreomsorgsfrågor ser ut. Med tanke på senare tiders olika beslut inom området, som sker/skett i Växjö kommun, kan en fundera på hur Växjö kommun skulle stå sig i en sådan jämförelse. Det skriver PRO Växjös styrelse.
Debatt • Publicerad 2 maj 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det senaste förslaget, som drabbar pensionärerna i Växjö kommun, är att bidraget till pensionärsorganisationerna för verksamheten vid Wilhelmshill i Evedal ska försvinna”, skriver PRO Växjös styrelse genom Eva-Britt Svensson.
”Det senaste förslaget, som drabbar pensionärerna i Växjö kommun, är att bidraget till pensionärsorganisationerna för verksamheten vid Wilhelmshill i Evedal ska försvinna”, skriver PRO Växjös styrelse genom Eva-Britt Svensson.Foto: Arkivbild

Enkla hjälpmedel ska de äldre numera själva betala, fria halkskydd är infört i flera kommuner – men inte i Växjö. Hårdare krav för plats på särskilt boende har införts i Växjö. Nedläggning av särskilt boende Evelid med flera som vållat välbefogade protester – och innebär att många äldre tvingas lämna sina hem och sin invanda miljö, vilket skapar ökad otrygghet. Avgiftsfria eller subventionerade bussresor för pensionärer finns i många kommuner – inte i Växjö trots flera sådana förslag.

Det senaste förslaget, som drabbar pensionärerna i Växjö kommun, är att bidraget till pensionärsorganisationerna för verksamheten vid Wilhelmshill i Evedal ska försvinna.

Annons

I dag sköts verksamheten helt av ideella krafter inom PRO Växjö och SPF. Medlemmar i dessa pensionärsorganisationer sköter om Wilhelmshill som sin ”ögonsten”, till glädje för så många. Varje dag från maj till och med augusti håller medlemmar Wilhelmshill öppet.

Väldigt många pensionärer besöker denna natursköna plats och uppskattar oerhört att alla Växjös seniorer har tillgång till Wilhelmshill under sommaren. Ideella krafter från PRO Växjö och SPF sköter inte bara om byggnaden Wilhelmshill utan också området omkring. Många pensionärer tar sig till badplatsen med brygga som också finns där.

Nu är planerna att Wilhelmshill – denna pärla till mötesplats för kommunens pensionärer – ska kommersialiseras. Entreprenörer ska lägga anbud på att ta hand om verksamheten och uthyrningen – detta som skötts hittills helt ideellt av pensionärsorganisationerna.

Det innebär förstås att blivande entreprenör måste anställa personal för att sköta om byggnaden, området, uthyrning och bokning. Så förutom att betala till Växjö kommun för att arrendera Wilhelmshill tillkommer förstås kostnader för personal med mera.

Det kommer att bli intressant vad det därför i framtiden kommer att kosta att hyra Wilhelmshill? En sak är säker att alla de som kostnadsfritt kunnat besöka Wilhelmshill, pensionärsorganisationer som kunnat ha medlemsmöten och kulturarrangemang där, alla privatpersoner som är pensionärer som kunnat hyra Wilhelmshill för kalas och fester – de kommer med all säkerhet inte att ha råd att betala den hyra som det säkerligen kommer att bli.

Samtidigt som kommunen försvårar för pensionärsorganisationerna att ha verksamhet hela sommaren på Wilhelmshill, har kommunen kontaktat pensionärsorganisationer med flera för att få hjälp av organisationerna med olika insatser för att bryta ensamhet och isolering, som är ett stort och ökande problem för många äldre. Tala om dubbla budskap – ta bort en verksamhet som för en ringa kostnad verkligen har bidragit till att många sluppit ensamhet, och i stället upplevt gemenskap på Wilhelmshill – och samtidigt i andra sammanhang vädja om organisationernas hjälp för att bryta ensamhet.

PRO Växjös styrelse genom ordf Eva-Britt Svensson

Fotnot: Eva-Britt Svensson är engagerad i Vänsterpartiet och tidigare EU-parlamentariker. Men här skriver hon som ordförande för PRO Växjö.

Annons
Annons
Annons
Annons