Annons

Kött som valmöjlighet varje dag i skolmaten

Våra barn och elever vill ha möjligheten att kunna välja kött på menyn varje dag.
Debatt • Publicerad 1 juni 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Skolmaten är en mycket viktig ingrediens för att våra barn och elever ska orka prestera, lära sig saker och ting och utvecklas till sitt bästa jag i skolan. Vi har under det senaste året träffat och samtalat med många elever, lärare och föräldrar för att lyssna in tankar, idéer och önskemål om hur maten ute på våra skolor kan bli bättre. Parallellt med detta har måltidsorganisationen drivit ett omfattande utvecklingsarbete genom att hämta in synpunkter från matråd, barn och elever om vilken mat de föredrar och vad de saknar. Önskemålen om förändringar som kommit till oss har varit överhängande samstämmiga. Våra barn och elever vill ha möjligheten att kunna välja kött på menyn varje dag.

Barn och unga ska veta att de kan påverka politiken och att deras åsikter spelar roll. Det är uppenbart för oss att de inte är nöjda med maten. Den bästa skolmaten är kort och gott den som mättar och den som faktiskt äts upp. Därför gör vi nu ett ytterligare krafttag för att förbättra skolmaten genom att:

Annons

• Förskolebarn och elever ska ges möjligheten att varje dag kunna välja mellan en kötträtt och en vegetarisk rätt.

• Skolmatsmenyn ska vara tydlig och lättförståelig för barnen och eleverna; exempelvis med namn som verkligen förklarar rätten och inte krånglar till det med fina namn, färre grytor och ihopblandade rätter och bättre möjligheter att själv kunna välja vad man vill ha på tallriken.

• Fler måltidskomplement som exempelvis mjukt bröd ska införas för att möta olika efterfrågan. Alla ska ges möjlighet att äta sig mätta.

Vi medvetna om att vissa av dessa förändringar påverkar Växjö kommuns klimatavtryck, därför ger vi samtidigt det kompensatoriska uppdraget till måltidsorganisationen att sänka klimatavtrycket från våra transporter kopplat till skolmaten.

Skolmat som äts och ger energi är helt avgörande för att vi ska kunna ha tydligt kunskapsfokus i klassrummet. En god kosthållning och möjligheten att äta sig mätt varje dag har även stor betydelse för barn och ungas välmående. I tider då allt fler unga upplever psykisk ohälsa är dessa förändringar mycket betydelsefulla. Skolan ska främja kunskapsinhämtning, kreativitet och välbefinnande för att kunna bygga starka självständiga individer för framtiden. Nu ger vi bättre förutsättningar för det.

Alliansen Växjö

Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD) och Gunnar Nordmark (L)

Annons
Annons
Annons
Annons