GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnors och barns liv ingen vara på en marknad – använd idéburna kvinnojourer!

Under 40 år har idéburna och icke-vinstdrivande kvinnojourer haft den samhällsavgörande uppgiften att stötta och skydda kvinnor och barn som utsatts för mäns våld. Utöver stöd har kvinnojourerna omvandlat kvinnornas och barnens röster i politisk påverkan. De senaste åren har vi med stark oro sett hur nålsögat för att få skyddat boende minskat dramatiskt. Samtidigt vet vi att behovet är stort. I dag på FN:s internationella dag, 25 november, för avskaffandet av våld mot kvinnor uppmanar Ungdomsjouren Animo regionens kommuner: Använd de idéburna kvinnojourerna!
Debatt • Publicerad 25 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om, skriver artikelförfattarna.
Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om, skriver artikelförfattarna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon hade eller hade haft en relation med. Varje förlorat kvinnoliv är en tragedi som påverkar familjer i generationer framåt. Det dödliga våldet är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid. Var fjärde ung tjej uppger att hon utsatts för sexualbrott förra året. Ungdomsjourens Animo har sin utgångspunkt i Växjö men genom vår anonyma stödchatt möter vi ungdomar från hela Sverige. Varje år har vi omkring 300 stödsökare till vår chatt.

Mäns våld mot kvinnor är en samhällsfråga, en trygghetsfråga och – en välfärdsfråga. Ingen annan del av välfärden drivs i så stor utsträckning av icke-vinstdrivande aktörer som kvinnofrid och barnfrid. Ungdomsjouren Animos unika bidrag är att vi finns till för att stötta alla ungdomar och lyssnar på dem. Vi har inget annat uppdrag än det. Den enda vinst vi gör är samhällsvinst och vi står alltid på kvinnors och barns sida i en ojämställd värld.

Ingen politiker i Sverige har offentligt gått ut med att de vill att kvinnofrid ska bli en privat marknad, där vinstdrivande företag ska stå för stöd och skydd för kvinnor och barn. Ändå ser vi hur nya aktörer tagit sig in på arenan. Socialstyrelsens kartläggning från 2020 visar att andelen privata, vinstdrivande aktörer har ökat från åtta procent till 37 procent på sju år. Samtidigt ser vi att kvinnor och barn inte får det stöd och skydd de har rätt till.

Mäns våld mot kvinnor ska inte vara en vinstaffär. Ett splittrat välfärdssystem där kvinnor och barn placeras i vinstdrivande företag och göms undan utan att någon gör deras röster hörda medan förövarna går fria är oacceptabelt. Det är inte värdigt att platser på kvinnojourer, med stöd och medmänsklighet, står tomma när vi vet att så många kvinnor och barn lever med våld och hot varje dag. I dag på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor uppmanar Ungdomsjouren Animo regionens kommuner: bevilja och bekosta placeringar på kvinnojourernas, idéburna, ickevinstdrivande skyddade boenden!

Styrelsen för ungdomsjouren Animo:

Emmy Granbom

Johanna Mathisson

Johanna Karlén

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.