Annons

Låt de små barnens stund på bibliotek vara fredad

Sverigedemokraterna är ett parti som står upp för kulturarv och svenska traditioner. Om Sverigedemokrater får bestämma ska kulturen kopplad till svensk historia och traditioner genom tid av svensk samhällsutveckling blomstra. Lokala kulturskribenter hamnar rejält snett i senaste tidens ämne.
Debatt • Publicerad 2 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Drag Queen Story Hour stoppades av SD från att framträda på Trelleborgs bibliotek. Lady Busty, Miss Shameless. Montage: Trelleborgs Allehanda.
Drag Queen Story Hour stoppades av SD från att framträda på Trelleborgs bibliotek. Lady Busty, Miss Shameless. Montage: Trelleborgs Allehanda.Foto: Julia Ericsson

Smålandspostens kulturredaktör har läst om Bollnäs. Som i en geografiresa beskrivs vad hon hört ske i Svalöv, Sölvesborg, Trelleborg och Kalmar. I Malmö ska personal ha blivit dödshotade och direkt riktas anklagelsen att det är SD:s fel. Inget kan vara mer felaktigt.

Det finns alltid två sidor av myntet men sällan ser fler partier än SD konsekvensen av sidan som kultureliten väljer att se. Har man andra åsikter än den får genast SD bära hela skulden när det i själva verket är en stor andel svenskar som på olika förnuftiga grunder reagerar med kraft.

Annons

SD värnar om skattemedel som är ämnade att gå till kärnverksamheten. Folkhögskolor liksom bibliotek är skattefinansierad verksamhet. Verksamheter som kan förväntas bära fram värdet av det historiska, kulturen och grunden i de svenska traditionerna. Mattias Eriksson Falk i SD är demokratiskt vald, och som den ordförande för Gävleborgs regionfullmäktige han är äger han självklart rätten att ifrågasätta när förväntat traditionsenligt Luciatåg anländer i annan skepnad.

Drag Queen story hour är ett koncept som kommer från USA. Konceptet är skattefinansierat i Sverige. Här företräds det av två svenska män som klär ut och målar upp sig och kallar sig för fröken bystig och fröken skamlös vinhora. Med all rätt ifrågasätter ett stort antal föräldrar att sagoläsning för tvååringar görs av vuxna män som med klädval och titlar anspelar på sex.

Låt barn få vara barn! Vi Sverigedemokrater menar att för barnen främmande mäns anspelning på sexualitet inför tvååringar är motbjudande. Böcker som läses heter exempelvis ”Leo, pojken med snippan”. En bok som uppmanar små pojkar att fundera ”jaha, är jag kanske ingen pojke”. Det är inte rimligt att med stöd av skattemedel föra denna typ av samtal med tvååringar. Små barn på sagostund i bibliotek ska inte behöva tänka på vilken sexuell läggning eller identitet de har. Det ska de få göra i familj och skola där de utvecklas till trygga och informerade.

Att evenemanget inte stoppades i Kalmar beror på att SD inte sitter vid makten där. Av samma anledning kommer inte heller vi i Växjö kunna stoppa spektaklet. Kulturredaktören frågar sig vad som kommer hända när de kommer till Växjö under Pride. Då kommunstyrelsen nyligen klubbat igenom att spendera 130 000 kronor extra på Pride nästa år finns goda förhoppningar om flera föreställningar hela veckan med ”Fröken skamlös vinhora” och ”Fröken bystig”. SD Växjö beklagar detta men låter föräldrar agera.

SD ser allvarligt på den ständigt ökande psykiska ohälsan bland barn och unga. Det är av den anledningen vi som enda parti, i vanlig ordning, sätter ner foten. Sagostunderna är populära. Inte en skattekrona ska gå till att förstöra trygga stunder för våra barn. Låt de små barnens stund på bibliotek vara fredade.

Pernilla Wikelund, ordförande SD Växjö

Christer Svensson, politisk sekreterare SD Växjö

Svar direkt: SD säger sig se allvarligt på den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga. Samtidigt beklagar de sig för att i Växjö inte kunna ”stoppa spektaklet” som syftar till att ge barnen en känsla av att man får vara och se ut som man vill. Det är inte Smålandspostens kultur- och nöjesredaktion som hamnar rejält snett när vi självklart fortsätter att att värna om och bevaka all slags kultur.

Kristina Bingström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten

Annons
Annons
Annons
Annons